Svjetski tjedan svemira obilježava se u Dalju

Svjetski tjedan svemira obilježit će se danas u Dalju u Kulturno-znanstvenom centru Milutina Milankovića prigodnim programima namijenjenim ponajprije učenicima i studentima koje zanima svemir i dostignuća s tog područja.

Osim projekcija filmova i predavanja je organizirano i noćno gledanje svemira teleskopom, koji je u tom centru od prošle godine.

Lokacija teleskopa je posebno dobro pogođena, rekao je Đorđe Nešić, ravnatelj Kulturno-znanstvenog centra smještenog u obnovljenoj rodnoj kući znanstvenika Milutina Milankovićaza, dodajući da je okrenut prema Dunavu, gdje su nebeska tijela uvijek u posebnom ozračju.

Veliko zanimanje cijele godine pobuđuje 'Svemirska soba' u kojoj su dva vrijedna eksponata. Jedan predstavlja model precesijskog ciklusa kretanja Zemlje, a drugi je model ledenih doba, istaknuo je Nešić. Kada Svemirska soba bude potpuno opremljena, posjetitelji će moći doživjeti i osjetiti veličinu i značenje svemira i Zemlje u tom neizmjernom prostranstvu, dodao je.

Svjetski tjedan svemira počinje 4. listopada, na dan kada je 1957. lansiran prvi satelit Sputnik, a završava 10. listopada, na dan kada je 1967. potpisana povelja o miroljubivom korištenju svemira.

Na predavanjima o Svjetskom tjednu svemira će biti govora o Milankoviću, kojeg je NASA uvrstila među deset najvećih znanstvenika svih vremena i po kojemu su ime dobila dva kratera - jedan na Mjesecu i jedan na Marsu, te jedan asteroid. 

Obilježavanje Svjetskog tjedna svemira u KZC-u počinje večeras teleskopskim pogledom prema svemirskom prostoru koji je upravo s toga mjesta Milanković često gledao. Klimatolog, astronom, matematičar i književnik Milutin Milanković rodio se u Dalju 28. svibnja 1879. godine, a umro je u Beogradu 12. prosinca 1958. Posmrtni su mu ostatci po njegovoj želji naknadno preneseni na mjesno groblje u rodnome Dalju.nstvenom esencijom ljubavi.