'Znanstveni piknik' u Boćarskom domu

"Znanstveni piknik" namijenjen popularizaciji znanosti, posebno među djecom i mladima, danas se do 20 sati održava u parku zagrebačkog Boćarskog doma u Zagreb, a ulaz je besplatan za sve posjetitelje.

Voditeljica projekta "Znanstveni piknik" Jelena Filipaj istaknula je kako žele prezentirati znanost kroz zabavni segment te pomoći popularizatorima znanosti da se međusobno upoznaju i izmjene iskustva. Zbog toga ove godine dovode veliki broj inozemnih edukatora - njih 23 iz devet zemalja koji će prezentirati svoj program.

Rekla je da je 'piknik' okupio čak 46 udruga i pojedinaca iz cijelog svijeta koji se cijele godine trude svima pokazati zašto je znanost zabavna.  Izvijestila je i da je tijekom prijepodneva "Znanstveni piknik" već posjetilo oko 15.000 ljudi, uglavnom obitelji s djecom.

Posjetitelji "Znanstvenog piknika" se mogu iskušati u hodanju na vodi, izrađivati modele dinosaura, testirati svoje potencijale za rad na svemirskom brodu, saznati sve o sigurnosti na internetu, izrađivati vjetrenjače, saznati kako izgleda posao meteorologa te još mnogo drugih stvari. Mogu pogledati i kazališne predstave.

Filipaj je napomenula da rade na projektu Znanstveno edukativno-zabavnog centra kojega bi htjeli vidjeti u Zagrebu, gdje bi se sve generacije mogle igrati sa znanošću i učiti na zabavan način. "Znanstveni piknik" je upravo to, samo na otvorenome, rekla je.

Projekt "Znanstveni piknik" organizira se drugu godinu zaredom pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, a zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek istaknula je kako je riječ o jedinstvenom događanju koji je potreban Zagrebu jer znanost treba približiti svakome. Grad Zagreb podupire "Znanstveni piknik" jer je veliko sveučilišno središte u kojem je 28 fakulteta i 70.000 studenata, a 21 od 25 javnih znanstvenih instituta je u Zagrebu.

Francuska veleposlanica u Hrvatskoj Michele Boccoz predstavila je aktivnosti veleposlanstva i Francuskog instituta te istaknula kako su posebno ponosni na projekt "Matematika Planeta Zemlje" koji će se moći vidjeti na "Pikniku", a već je bio predstavljen u Osijeku i u Splitu.