Svečani mimohod Dječjih vinkovačkih jeseni

Svečanim mimohodom 67 dječjih folklornih skupina iz 14 hrvatskih županija i grada Zagreba, s ukupno 2.765 najmlađih njegovatelja hrvatske folklorne tradicije, danas je održan i najsvečaniji dio Dječjih vinkovačkih jesenim.

U svečanom defileu ulicama Vinkovaca djeca su prikazala nošnje i dio tradicijskog nasljeđa mjesta iz kojih dolaze, od dječjih igara s pjevanjem, brojalica, biralica do dječjih plesova pa i onih kakve plešu odrasli.

Tradicionalna dvodnevna manifestacija, Dječje vinkovačke jeseni, utemeljene su 1970. godine u sklopu Vinkovačkih jeseni. Dječje vinkovačke jeseni najmasovnija su manifestacija tog tipa na ovim prostorima, kroz koju je od njena utemeljenja prošlo na desetke tisuća djece, čime je značajno pridonijela omasovljenju i podizanju kvalitete rada u dječjim folklornim skupinama diljem Hrvatske, izjavio je Hini voditelj Dječjih vinkovačkih jeseni Dario Grčić.

Na tu manifestaciju dolaze dječje folklorne skupine koje su pobjednice na svojim županijskim dječjim smotrama, a ove su pak inicirane upravo od Dječjih vinkovačkih jeseni.

Dječje vinkovačke jeseni nastavljene su pod velikim šatorom Vinkovačkih jeseni u programu koji je vodio radijski voditelj i dječji pjesnik i pisac Mladen Kušec, čovjek koji je od utemeljenja manifestacije redoviti gost Vinkovaca i domaćin djeci iz cijele Hrvatske.

U drugom dijelu Međužupanijske smotre dječjih folklornih skupina nastupile su dječje skupine iz Brođanaca, Kutine, Zagreba, Gorjana, Stupnika, Garčina, Severina, Zagrađa i Lipovljana. Nakon folklornog dijela brojne posjetitelje priredbe zabavljao je domaći sastav Plan B/Revolution.

Vinkovačke jeseni održavaju se od 6. do 15. rujna pod visokim pokroviteljstvom hrvatskoga predsjednika Ive Josipovića.