Jeste li spremni za e-školu?Sve za školu na jednome mjestu. Ne, nije još jedna od reklama koje ovih dana pozivaju roditelje školaraca da u nekoj od knjižara, trgovačkim centrima ili pak putem web shopa kupe torbe, udžbenike, pernice i sve ostalo od školske opreme i pribora. Ovo je mjesto na kojem je sve spremno da počne putovanje.

U svijet interneta, i to već od prvoga dana škole i već i za učenike prvog razreda. Škole ne samo da nastoje što manje zaostajati kad je riječ o informatičkoj opremi, nego su u svakodnevnoj nastavi sve više zastupljeni interaktivni, multimedijski sadržaji.

Nove tehnologije izmijenile su ulogu škole, jer su otvorile mogućnosti korištenja raznih izvora znanja. Primjena e-učenja pritom ne može u potpunosti nadomjestiti klasično podučavanje već je odlična nadopuna kojom se nadograđuju temeljna znanja. Što zapravo nudi e-škola? Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta osmislila je razne internetske usluge za učenike osnovnih i srednjih škola.  
Za pristup internetskim uslugama učenicima je potreban elektronički identitet, korisničko ime i lozinka koje će dobiti od administratora imenika u svojoj školi i kojemu se trebaju javiti nakon što počnu pohađati nastavu. Taj identitet koriste tijekom cijele škole pa sve do završetka fakulteta kako bi ostvarili pravo na brojne usluge koje im pružaju njihove obrazovne ustanove. Mogu ga koristiti i u Europi za spajanje na druge akademske mreže, a među ostalim, omogućuje im i korištenje elektroničke pošte. Putem e-maila učenici mogu online komunicirati s prijateljima, učiteljima, nastavnicima, uređivati rasporede, dodavati obveze u kalendar, spremati dokumente. 
A kako im internet može pomoći u učenju? Jedan klik miša vodi ih na portal za učenje na daljinu "Nikola Tesla" na kojem će naći materijale iz matematike, fizike, kemije i biologije. Učenici nižih razreda osnovne škole također mogu provjeriti svoje znanje iz prometne kulture, tako da odigraju kviz znanja pripremljen u suradnji s MUP-om na stranici ucilica.carnet.hr. Zanimljive knjige i časopise iz informatike i matematike mogu besplatno pročitati u E-knjižnici. Ono što će ih sigurno privući, zabavan je i edukativan portal za škole, koji učenicima na adresi www.skole.hr. nudi razne korisne sadržaje koji im mogu pomoći u učenju, pisanju domaćih zadaća.I dok je sve veći broj aplikacija i elektroničkih sadržaja, koji u školama postaju sve zastupljeniji, a često se distribuiraju sa samim udžbenicima, nikako se ne smije zanemariti pitanje sigurnosti na internetu. Riječ o virusima i ostalim online prijetnjama od kojih treba zaštiti računalo, a o čemu je CARNetova služba pripremila za učenike priručnik pod nazivom Borbeni komplet, koji se nalazi na adresi www.cert.hr. Roditelji trebaju voditi računa ne samo o tome koliko njihov školarac dnevno provede vremena za računalom, nego ga ne smiju ostavljati bez nadzora kod surfanja i odlaska na nepoznate internetske adrese. Svakako mu se treba objasniti da ne može vjerovati svemu što pročita na internetu i da on ima i svoje loše strane.

Na stranicama HAKOM-a može se naći priručnik o sigurnosti interneta za djecu i mlade. U njemu ih se upozorava  na najčešće opasnosti virtualnog svijeta, na elektroničko zlostavljanje, te savjetuje za snalaženje u susretu sa najčešćim prijetnjama kao što su uznemirujuće, agresivne ili nepristojne e-mail poruke, komunikacija s osobama koje traže neprimjerene odnose, kršenje privatnosti, te krađa digitalnog identiteta.

Dakako da internet nije samo izvor informacija za učenike i ne olakšava samo njima nastavu i učenje. I za roditelje ima novosti u e-školi. Oni putem e-dnevnika, sustava koji će potpuno zamijeniti razredne knjige, mogu pratiti ocjene, izostanke kao i sva zbivanja vezana uz dijete tijekom školskoga dana. Obavijest o izostanku upućuje se na e-mail adresu roditelja, dan nakon što je dijete izostalo s nastave.