Razmjena mladih "Pokaži im da ti to možeš!"

U organizaciji Udruge za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom ZAMISLI i uz novčanu potporu Europske komisije Mladi na djelu u Zagrebu se od 24. do 31. kolovoza održava međunarodna multilateralna razmjena mladih Pokaži im da ti to možeš, priopćila je Udruga Zamisli.

Program razmjene mladih odražava se u Domu Crvenog križa na Sljemenu, a na razmjeni sudjeluje 25 mladih sa i bez invalidnosti u dobi do 26 godina iz četiri europske zemalje Bugarske, Hrvatske, Slovačke i Slovenije.

Cilj razmjene je osvijestiti mlade o potrebama koje imaju mladi s invalidnošću te istražiti mogućnosti pristupa temi invalidnosti u različitim europskim zemljama.

ZAMISLI ističe kako mladi imaju priliku za upoznavanje na međukulturalnoj razini te kroz neformalno učenje, razmjenu iskustva, grupne rasprave, različite radionice i sportske aktivnosti razvijati solidarnost i toleranciju prema drugima i drukčijima te tako pridonositi uspješnosti i uključenosti.

Također, kako se navodi, mladi će na razmjeni sudjelovati u različitim radionicama, grupnim igrama te sportskim aktivnostima kojima je uključivanje i povezivanje mladih sa i bez invalidnosti.

Predviđene su međukulturalne večeri na kojima će mladi predstaviti svoje države i kulture, skupne rasprave putem World Cafe metode o tematici invalidnosti, radionice koje će se baviti zamjenama uloga kako bi se podijelilo iskustvo invalidnosti te različite radionice o rješavanju problema, pristupu invalidnosti u različitim državama, kao i istraživanje zakona i praksi Europske unije.