Ljetna tvornica znanosti

Već sedmu godinu u Splitu se održava Ljetna tvornica znanosti, namijenjena osnovnoškolcima i srednjoškolcima, kojima su mentori studenti. Počela je kao studentski projekt popularizacije znanosti na tamošnjem Mediteranskom institutu, a zatim se proširila u još nekoliko gradova.

U igri uče o znanstvenim temama. Na pet su polaznika po dva mentora koji su osmislili radionice i prošli posebnu edukaciju. Za jednotjedni kamp pripreme traju mjesecima unaprijed.

Bitno je da se radi s ljubavlju i da je dobar omjer mentora i polaznika. Znači da nije nešto masovno, nego da je kvalitetno jer se jedino na takav način ta ljubav, taj entuzijazam, ta znatiželja može pobuditi, rekao je Bojan Markičević, znanstveni edukator.

Same radionice se odvijaju i u Splitu, i u Samoboru - tako na razini Hrvatske imamo 150 sudionika, i sudjeluje 50-tak mentora. Tako na neki način svake godine malo povećamo broj i sudionika i mentora. Interes je velik. Povećava nam se broj djece koja se prijavljuju na radionice. Nažalost, ne možemo ih uvijek ni primit sve, izjavio je Ivan Novosel, voditelj Ljetne tvornice znanosti.

Ovaj projekt popularizacije znanosti podupire naše Ministarstvo znanosti, Google i američko veleposlanstvo.

U europskim zemljama takav oblik praktičnoga rada i potporom se prepoznaje kao važna sastavnica obrazovanja. Međutim, kako Ljetna tvornica znanosti nije dio formalnog obrazovnog sustava, glavni je problem njezina održivost.