Mladi cvjećari na ispitu "FlorCert"

Srednjoškolski profesori sve se češće pitaju kako učenike što bolje pripremiti za tržište rada. Osobito otkad tržište podrazumijeva Europsku uniju. Mladi cvjećari pritom nisu iznimka pa su europski učitelji floristike odlučili bolje surađivati i svojim učenicima ubuduće pružiti više mogućnosti.

Sedmero mladih cvjećara iz Hrvatske i Slovenije ove se godine prijavilo za međunarodni ispit "FlorCert". Ispit je održan u sklopu Europskog seminara cvjetnog dizajna za nastavnike floristike.

Međunarodni je to projekt Leonardo da Vinci u kojem sudjeluje šest europskih škola. U Hrvatskoj ga provodi srednja škola Arboretum Opeka iz Marčana, koja već godinama obrazuje mlade cvjećare.

U Marčanu se okupilo 30-ak profesora floristike iz cijele Europe. Najviše ih je bilo iz skandinavskih zemalja. Razmjenjivali su iskustva, upoznali nove trendove i tehnike izrade aranžmana te stvorili dobre temelje za daljnju suradnju svojih škola, a nakon predavanja i profesori su morali pohađati radionicu aranžiranja te položiti svojevrsni ispit.