Gimnazija iz Čakovca pobijedila na WWF-ovom natjecanju


Gimnazija „Josipa Slavenskog” iz Čakovca našla se među četiri pobjedničke škole međunarodne školske inicijative za očuvanje okoliša “Europske škole za živući planet”, održane proteklog vikenda u Moieciu, u rumunjskoj pokrajini Brasov.

Organizatori ove manifestacije, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF i Erste fondacija, dodijelili su nagrade za najbolji projekt - sedam dana u kampu prirode u Rumunjskoj, a dobitnici su, uz Hrvatsku, bile škole iz Moldavije, Slovenije i Ukrajine. Zajedno s učenicima i nastavnicima iz osam drugih zemalja, ove škole provele su zanimljive projekte očuvanja okoliša.

Provedene aktivnosti bile su raznovrsne; od novozasađenih školskih vrtova, uličnih manifestacija i kazališnih predstava, do izložbi i kampanja poput „Učenici uče učenike”.

„Inicijativom 'Europske škole za živući planet' želimo pokazati učenicima mogućnost da budu aktivni, da iskažu svoje mišljene u javnosti i tako potaknu druge na djelovanje“, ističe Barbara Tauscher, voditeljica WWF-ovog austrijskog programa za edukaciju o okolišu. „Za nas je najveće postignuće projekta upravo to što su se učenici obvezali aktivirati i raditi na očuvanju okoliša”.

Tridesettri školska razreda iz Austrije, Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Moldavije, Rumunjske, Srbije, Slovenije i Ukrajine, odazvali su se pozivu WWF-a da se zauzmu za okoliš i njegovu budućnost u Europi. Sedam su mjeseci učenici od 12 do 17 godina starosti radili su na svojim eko-projektima, pokrivajući teme „Dunav- europska linija života” i „Ekološki otisak“.

Napravili su brojna istraživanja, raspravljali s donosiocima odluka te odlazili na ekspedicije u prirodu. Projektne ideje i ukupna realizacija ovisile su prvenstveno o kreativnosti učenika, dok su nastavnici učenicima pružali podršku savjetima i usmjerenjima.

Na završnu manifestaciju u Rumunjsku, otputovali su po jedan nastavnik i učenik iz svakog prijavljenog razreda, kako bi na šarenom projektnom sajmu predstavili svoje aktivnosti vezane uz zaštitu okoliša i čuli proglašenje pobjednika.

Pobjednici iz Hrvatske dolaze iz gimnazije „Josipa Slavenskog“ iz Čakovca. Učenici dobi od 15 do 17 godina nazvali su se „Leptiri“, a za temu svog projekta odabrali su ugroženu vrstu leptira (Maculineia) koja se nastanjuje na području Međimurja.

Informirali su mladež o karakteristikama ovog leptira i važnosti očuvanja njihovog staništa. Povezali su se s ostalim lokalnim školama, organizirali predavanja temeljena na primarnim istraživanjima te organizirali izlete na interesna područja, čime su podigli svijest o dosad nepoznatom subjektu.

Pet učenika iz svakog pobjedničkog razreda bit će nagrađeno odlaskom u kamp prirode u Rumunjskoj ove jeseni. „Želimo potaknuti razmjenu učenika i nakon natjecanja“, kaže Tausher. „Time želimo dugoročno uspostaviti međunarodnu mrežu aktivnosti očuvanja prirode među mladim ljudima”.

Inicijativa „Europske škole za živući planet“ pruža vrlo važan dodatak našim prekograničnim programima edukacije. Vrlo smo sretni što će grupa mladih ljudi koja se kreativno angažirala oko budućnosti okoliša i aktivno uključila u međunarodnu razmjenu, svake godine biti sve veća“, navodi Doraja Eberle, predsjednica Upravnog odbora ERSTE fondacije.


Više informacija o  inicijativi „Europske škole za živući planet“ na:  www.wwf.at/esfalp i www.foralivingplanet.eu.