Zid srama: Dobro razmislite prije nego 'kliknete enter'

Najpopularnija svjetska društvena mreža Facebook ima više od milijardu aktivnih korisnika, a taj se broj svakodnevno povećava. Smatra se da je ta društvena mreža promijenila svijet. Ali pokazuju se i njezine negativne strane - sve je učestalije maloljetničko nasilje. I kod nas i u svijetu.

Talijanski tužitelji pokrenuli su istragu protiv Facebooka, zbog uloge u smrti 14-godišnjakinje. Mlada Talijanka izvršila je samoubojstvo zbog ruganja i pijane snimke na Facebooku. Za objavu je zaslužan bivši dečko. 'Zar ono što si mi napravio nije dovoljno? Primorao si me da za to platim previše puta. Oprostite, nisam snažna. Ne mogu više izdržati', zapisala je na facebooku djevojka prije samoubojstva.

Izdržati vrijeđanje više nije mogao podnijeti ni 15-godišnjak koji se ubio prošle godine u Rimu. Razlog - virtualno vrijeđanje jer je homoseksualac. I ne trebamo tako daleko tražiti - virtualno nasilje i kod nas je uzelo maha. Vulgaran profil 'Kurve županjske' šokirao je mještane. Ispod pogrdnih imena, uvreda i fotografija i imena maloljetnih djevojaka čak je 435 lajkova. U Zadru prije dvije godine - slučaj lažnog profila. Nakon što je na društvenoj mreži poznanik ostavio njezin broj - maloljetnicu su šokirali pozivi na seks. 

Tvrtka Facebook priznala je - sustav nije učinkovit treba poboljšati odgovor na vrijeđanje. U blogu u utorak kasno navečer tvrtka je priznala da je bilo problema s uklanjanjem sadržaja koji se smatra primjerom rodno utemeljene mržnje. 'Posljednjih nekoliko mjeseci radili smo na poboljšanju naših sustava kako bi odgovorili na izvješća o povredama, ali smjernice koje koriste ti sustavi nisu uspjele obuhvatiti sav sadržaj kojim se krše naši standardi. Moramo to bolje napraviti i učinit ćemo to', poručili su iz Facebooka.