Državna matura - Odgođen ispit iz hrvatskog jezika

Ispit iz hrvatskog jezika na državnoj maturi, koji se trebao održti danas - odgođen je. Naime, u tri su škole (u Senju, Đakovu i Splitu) na jučerašnjem ispitu za esej - podijeljeni ispiti iz hrvatskog jezika. Vrlo brzo su pitanja "osvanula" na društvenim mrežama.

Kako ispravnost postupka državne mature ne bi ni iz kojeg razloga došla u pitanje- u nacionalnom centru koji provodi maturu odgodili su pisanje ispita iz hrvatskog jezika za petak, 31. svibnja. Ispitni kordinatori koji su priznali grešku smijenjeni su.

Odgoda ispita iz hrvatskog jezika donijela je pravu pobunu maturanata. Na internetskim forumima i društvenim mrežama traje oštra rasprava. Mnogobrojni se maturanti žale da im je odgoda ispita iz hrvatskog narušila kompletan raspored priprema i učenja, te traže odgodu ispita iz matematike.

Svim školama u državi do tada će se dostaviti nova inačica testa kako bi svi učenici i pristupnici u državi bili u ravnopravnom položaju. Ispit iz grčkoga jezika koji se trebao održati 31. svibnja u 14:00 sati provest 11. lipnja u 14:00 sati.

Odgoda ispita iz hrvatskog jezika veliki je problem, ne samo za maturante nego i za njihove obitelji, koje zajedno s njima prolaze to stresno razdoblje. To je sramotno za cijeli školski sustav, rekao je danas potpredsjednik Sabora Željko Reiner, ustvrdivši da je odgodom ispita pogođeno više od četvrt milijuna maturanata i članova njihovih obitelji.

Činjenicu da se ista pogreška dogodila u tri škole u različitim dijelovima Hrvatske protumačio je kao dokaz da je riječ o pogrešci sustava. Upozorio je i da se ministar Jovanović nije ispričao za probleme s državnom maturom te izrazio ozbiljnu zabrinutost za funkcioniranje školstva u kojem se takvi propusti događaju.


Radi se o ljudskoj pogreški, a ne o pokušaju miniranja državne mature, poručio je iz Splita ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.