Najveći strah na maturi izaziva matematika

Najveći strah na maturi mnogima izaziva matematika. Znanstvenici su tri godine pratili i analizirali što pokazuju rezultati testa matematike i uočili zanimljiv detalj: učenici postižu bolje rezultate od učenica.

Jednostavna je formula za prolaz na maturi, kaže većina učenika. Ako dobiješ pozitivnu ocjenu iz matematike, možeš se nadati upisu na fakultet. Jasno je onda zašto čak i veliki postotak gimnazijalaca bira polaganje testa niže razine. Gotovo dvije trećine učenika jezične gimnazije odabire ispit osnovne razine, polovice učenika opće gimnazije pa čak 10-15 posto učenika prirodoslovno-matematičke gimnazije.

To je zabrinjavajuće, kažu znanstvenici Boris Jokić i Zrinka Ristić Dedić, Jer su ispiti državne mature rađeni upravo prema gimnazijskom programu. I zbog toga je još nevjerojatniji rezultat ostvaren prošle godine. Zanimljivo je i da dječaci imaju lošiju ocjenu iz matematike tijekom cijelog školovanja, ali su na testovima mature - bolji! Da je matematika jezik svih prirodnih i tehničkih znanosti, poznato je, ali i da su za nju potrebni sati i sati instrukcija.

Čak 50 posto srednjoškolaca uzima instrukcije iz matematike, kažu naši znanstvenici. A oni kojima to ne treba, talentirani matematičari, kojih ima u svim krajevima Hrvatske, imaju samo jedan cilj: upisati fakultet u Zagrebu. Za većinu učenika to je karta u jednom smjeru i zato bi lokalna i državna politika trebala učiniti sve da se oni vrate. Da, ali jedino uz jamstvo da će s faksa doista na posao!