Počeli ispiti državne mature!

Ispitima iz likovne umjetnosti i informatike danas su diljem Hrvatske počeli ispiti državne mature kojima će u ljetnom roku pristupiti skoro 31 tisuća učenika, te još oko 5,5 tisuća kandidata izvan redovitog sustava školovanja u Hrvatskoj, koji državnu maturu polažu u ispitnim centrima u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Slavonskom Brodu i Splitu.

Od svih prijavljenih učenika gimnazijalaca je oko 12,4 tisuće, a učenika četverogodišnjih strukovnih i umjetničkih škola nešto više od 19 tisuća, rekla je za Hinu Alenka Buntić Rogić, v.d. ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, koji provodi ispite državne mature.

Ispiti državne mature, najviše dva u jednom danu, pisat će se od 21. svibnja do 11. lipnja. Preliminarni rezultati znat će se 9. srpnja, rok za žalbe je 11. srpnja, a 16. srpnja bit će poznati konačni rezultati. Već idući dan, 17. srpnja, počinju prijave za jesenski rok, u okviru kojega će se ispiti državne mature održavati od 23. kolovoza, a objava rezultata bit će 16. rujna.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović uvjerava kako su se potrudili da se ne pojavljuju problemi s prijašnjih matura, poput onih lani s ispitom iz hrvatskog jezika. Iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje poručuju - čitajte upute!