Učenici će razgovarati s astronautima

Svoju veliku želju za mjesec dana ostvarit će 30-ak učenika zagrebačke Tehničke škole Ruđera Boškovića. Uz pomoć amaterske opreme i uz NASA-inu podršku, razgovarat će s astronautima iz Međunarodne svemirske postaje kad se ona nađe iznad Hrvatske. Sudjelovanje u međunarodnom projektu nagrada im je za 65. obljetnicu škole.

Za Kristijana razgovor s europskim kolegom radioamaterom dobra je priprema za čavrljanje s astronautima iz Međunarodne svemirske postaje.

Gore su jedan Amerikanac i jedan Rus koji će s nama razgovarati tijekom 6. mjeseci, kaže ovaj učenik radioamater.

Pitanja su već spremna.

Moje pitanje da ih pitam što im se najviše svidjelo u svemiru i što je najfascinantnija stvar koju su vidjeli u svemiru, kaže Kristijan.

Martina zanima svakodnevica u svemirskoj postaji. Postavit ću im pitanje kako da, kako prakticiraju svoju higijenu i je li im teško, rekao je Martin.

Nije bilo lako izboriti se za razgovor s astronautima. Oni su bili jako zainteresirani, prijavilo se preko 100 djece, 60 je položilo radioamaterski ispit, a od njih izabrano je 28-ero koji će pričati s astronautima, objasnila je voditeljica projekta ARISS, Marisa Pihač Balen.

A dok radioamateri čekaju svemirski razgovor, drugi ruđerovci osvajaju medalje i priznanja.

Muzikalna teslina zavojnica služi za reprodukciju muzike preko visokog napona i istovremeno kao zanimljiv vizualni efekt, kao light show, opisao je svoj izum ivan Kožar koji je osvojio 1. mjesto na Smotri učeničkih radova Hrvatske.

Ivan Golubić koji je osvojio 3. mjesto na Moskovskom sajmu inovacija, pokazao je svoj izum. Sustav robotske ruke koji se može primijeniti na recepciji - kad se približite, ruka pristojno pozdravi, objašnjava.

Zato na otvorenom danu škole - nikad više zainteresiranih osmaša i njihovih roditelja. Iskustvo pokazuje - iz nje put ne vodi na Zavod za zapošljavanje. A ni svemir nije nedostižan.