Srednjoškolci simulirali sjednicu Sabora

Upisne kvote treba uskladiti s potrebama tržišta, u srednje škole treba uvesti programe koji će mladima pomoći da se pripreme za svijet poduzetništva i za pristup EU fondovima. Glavni su to naglasci sa današnje rasprave o Provedbenim mjerama zapošljavanje mladih prihvaćenim na prvoj, simuliranoj sjednici Hrvatskog sabora za učenike srednjih škola.

Današnja sjednica, proceduralno odrađena na isti način kao i prava saborska sjednica okupila je učenike gimnazija i strukovnih škola u kojima se od ove godine eksperimentalno provodi curriculum građanskog odgoja. U dva sata, koliko je trajala srednjoškolci su imali priliku upoznati se s načinom konstituiranja saborskih odbora i klubova, konstituiranjem Sabora, značajem Poslovnika, podnošenjem i prihvaćanjem amandmana, te u konačnici donošenjem određenog akta u ovom slučaju spomenutih Mjera koje se temelje na Nacionalnom programu za mlade 2009. - 2013.

Simulirana sjednica Sabora imala je i svog predsjednika - Stipu Turića, volontera i studenta Pravnog fakulteta.

U svojim raspravama potvrdili su da su duboko svjesni svijeta u kojem žive, a u kojem je malo prilika za zapošljavanje mladih. Upozorili su da škola treba isključiti zastarjele i nepotrebne sadržaje, škole tehnički osuvremeniti, nastavu izvesti izvan učionica, povezati škole i poslodavce.

Zauzeli su se za stipendiranje i stručno osposobljavanje talentiranih, za razvijanje socijalnih vještina, ali i sustava vrijednosti koji će se temeljiti na marljivosti, poštenju i odgovornosti. Naglasili su da u Hrvatskoj treba osvijestiti da su uz fakultete vrijedne i strukovne škole, da se i od njih može dobro živjeti, da mladi imaju puno prilika za zapošljavanje u poljoprivredi, turzimu, drvnoj industriji. Srednjoškolci su upozorili da su u posebno nepovoljnom položaju mladi bez odgovarajuće roditeljske skrbi i mladi s invaliditetom. Kod ovih posljednjih treba povećati ili kazne ili subvencije za njihovo (ne) zapošljavanje, poručili su mladi.

Domaćin zastupnicima srednjoškolcima bio je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

Vi ste najperspektivnija, najpoštenija i najodgovornija generacija zastupnika, izjavio je Leko pojašnjavajući kako rijetko vidi tako pune zastupničke klupe kao što su bile danas. Srednjoškolce je poučio da je Sabor središnje mjesto demokracije na kojem se odlučuje o interesima građana, donose zakoni i Ustav.