Hrvatskim inovatorima na Euroinventu 18 odličja

Na 5. europskoj izložbi stvaralaštva i inovatorstva Euroinvent u rumunjskom gradu Iasi hrvatski inovatori i poduzetnici su za 12 izložaka osvojili 18 odličja, priopćio je Hrvatski savez inovatora.

Zlatna odličja su osvojili Jana Žiljak Vujić, Vilko Žiljak, Klaudio Pap i Ivana Stanimirović Žiljak za IRD Mark, zaštitu ispisa dokumenata, Roberto Legović i Ivana Legović za Destres-Detox ritual, Jurica Mavrović i Slavko Lauš za Nesu card, Mirjana Brlečić za Nikel tonik Alpska ruža eco i Krunoslav Weinpert za Emergency Energy Pack.

Srebrnim odličjima nagrađeni su mladi inovatori Ivana Filipović i Filip Gluhalić za iskorištavanje energije munje, Davor Gusić za solarni svjetleći stol, Dino Štefanac za signalizator prekomjerne potrošnje, Leonarda Geušić- Cukon i Marina Krajina za sklopivu vješalicu i Mihovil Petranović za gajbu za pivo. Srebrne medalje su dobili i Melita Pavlek Moćan za Melli kremu, Slobodan Rajić za brisač vjetrobranskog stakla za insekte.

Uz nagrade međunarodnoga ocjenjivačkog suda, Malezijsko izaslanstvo je posebnom zlatnom medaljom nagradilo Nesu Card, Tehnički fakultet iz Cluj-Napoce mladog Zagrepčanina Davora Gusića, poljska Haller pro inventio fundacija Osječanina Krunoslava Weinperta.

Zagrebački učenici Poštanske i telekomunikacijske škole Ivana Filipović i Filip Gluhalić osvojili su i prestižnu nagradu International delegation award.

Euroinvent je u organizaciji Rumunjskog foruma inovatora, Eurodirecta i Wiipa, svjetske asocijacije organizacija inovatora i intelektualnog vlasništva, okupio je 320 inovacija, novih proizvoda i znanstvenih projekata s 10 rumunjskih sveučilišta i 16 država iz cijelog svijeta.