Ponovno otvorena rasprava o udžbenicima

Ponovno je otvorena rasprava o udžbenicima. Potaknula ju je najava Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta o tiskanju novih udžbenika za školsku godinu 2014./2015. Odluka je podijelila javnost. Hoće li se time olakšati torbe učenicima ili samo potrošiti novac?

Prije dva tjedna, ministar je nakladnike pozvao da do 3. lipnja prijave sve nove naslove koji bi trebali ući na popis odobrenih udžbenika za školsku godinu 2014./2015. Premda pravila o tome kako bi udžbenici trebali izgledati nisu baš jasna, blago rečeno - zbunjuju, ministar ne odustaje.

Jedini cilj mog ministarstva, a to su tražili roditelji i učenici, jest da torbe budu lakše to će i biti nakon provedenog natječaja za udžbenike, koji će biti u školama 2014/15., rekao je Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta.

No samo ako imaju neke supermoći nakladnici će u tako kratkom roku uskladiti udžbenike koje predlože s novim pravopisom, koji stupa na snagu 1. srpnja. Uz to, za sljedeću odluku treba im i super snalažljivost.

Ministarstvo je u nacrtu prijedloga stavilo da udžbenici trebaju biti u formatu A4, iako takvih udžbenika u Hrvatskoj nema i A4 je najveći mogući format, izjavila je Matilda Bulić, direktorica Školskog programa, "Školska knjiga".

Na "super rastrošnost" ministarstvo je upozorilo i njegovo savjetodavno tijelo. Smatraju da mijenjati udžbenike bez novog sadržaja u suši roditeljskih i izdavačkih blagajni nije poželjno. No, nakladnici i autori, slagali se s odlukom ili ne, žele li ostati na tržištu, nemaju puno manevarskog prostora.

Promjena udžbenika inicirana je od strane državne vlasti i oni trebaju odgovoriti na pitanje o strategiji po kojoj su se vodili, rekao je prof. dr. sc. Ante Bežen,
predsjednik Udruge autora udžbenika.

A tu strategiju morat će, čini se, objasniti i na saborskom Odboru za obrazovanje i znanost, jer, kako doznajemo, nekoliko članova tražit će da se raspravi upravo ta tema.