Humor, a ne tumor

Ovih je dana objavljena knjiga Humor, a ne tumor Vide Borš, djevojke koja je prije dvije godine umrla od karcinoma. Knjiga je nastala na temelju bloga kojeg je pisala sve do nekoliko dana prije smrti.

Imala je sve - ljepotu, pamet, vedrinu, duhovitost. Brojne talente. Bila je arhitektica, bavila se plesom, imala je svoj punk bend. Bila je voljena kći, sestra, djevojka, prijateljica. Činilo se da joj je život dao sve. A onda se razboljela od karcinoma dojke. Prve su terapije bile uspješne no bolest se nakon dvije godine vratila i napala cijelo tijelo. Umrla je u 31. godini.

Ona je Vida Borš. Mnogi se sjećaju ove lijepe ćelave glave koja je bila simbol borbe protiv zloćudne bolesti. Javno je nastupala uime udruge Sve za nju.

Postala je poznata i po svojim blogovima. Najprije je nastao blog Lutka iz izloga, a kada se drugi put razboljela pisala je blog - Humor a ne tumor. O bolesti je pisala duhovito i oporo, zabavno i slobodno. Jer čemu plakati kada je miš jači od mišolovke, a humor od tumorolovca, pisala je Vida.

Blog je počela pisati nakon što je saznala svoju dijagnozu i detalje o svojoj bolesti i uvidjela da samo tužne priče su vezane uz bolest, loše prognoze i željela je ljudima nešto pozitivno dati, da bolesnici imaju razloga da se malo smiju, a ne samo biti tužni i mislim da je to uspjela kroz svoje blogove, sjeća se Vidina sestra Inga Borš.

Uskoro je postala internetska zvijezda. Nakon svakog zapisa nizali su se brojni komentari.

Jako se veselila jer je vidjela da ima smisla to sve što radi, da nasmijava bolesne jer je velika posjećenost bila što se može vidjeti po komentarima, ništa nismo micali niti ćemo micati s bloga, dodaje Inga.

U svom internetskom dnevniku govori o bolesti i bolničkoj birokraciji, o operacijama i boli, ali i  izlascima, prijateljima, štiklama i frizurama. I sve je smiješno, i kada je najtužnije.

Vidina je želja bila da se blog pretvori u knjigu. Ovih je dana objavljenja knjiga Tumor, a ne humor.

Ona je bez sumnje literarano nadarena jer piše lako, slobodno, neambiciozno, neopterećeno o svemu onome što je proživjela i osjetila. Njezine antene su bile razgranate kao dentridi iz svemira. Pisala je o svemu i o svima, nikada sebično, rekao je urednik knjige Kruno Lokotar.

Inga, njezin suprug Petar te Vidin dečko Dinko odlučili su nastaviti tamo gdje je Vida stala. Osnovali su udrugu Humor, a ne tumor te internetsku stranicu.

Bila je jako duhovita i maštovita tako da smo te ideje pokušali okupiti na jednom mjestu. Tih ideja ima jako puno od toga kako napraviti dezić od prirodnih sastojaka do društvene mreže. Mi sada namjeravamo što više informacija staviti na web stranicu, ističe Petar Raič.

Svi su vjerovali da je Vidin optimizam jači od bolesti, da njezin duh može pobijediti metastaze. No, Vida nije uspjela. Ipak, svojim je duhom ojačala mnoge koji se boje života i smrti. Kako kažu njezini najbliži - živio život, viva la Vida!