Dobar majstor zlata vrijedi, a obrtničke škole poluprazne

Dobar majstor zlata vrijedi. U to smo se svi uvjerili mnogo puta. Ali, kako naći dobrog majstora - postolara, automehaničara, bravara, stolara?

Također, kako uvjeriti učenike da ne moraju svi upisati gimnazije jer im obrtničke škole mogu omogućiti dobar život, a mnoge ostanu poluprazne i nakon dva upisna roka.

I to sve unatoč tome što se za deficitarna zanimanja dodjeljuju stipendije za školovanje. Ove godine je pristojne stipendije u gradu Zagrebu dobilo 58 učenika, no nisu dovoljne za povećanje interesa za brojna obrtnička zanimanja u Zagrebu. Deficitarna zanimanja prema  posljednjem popisu Zavoda za zapošljavanje su alatničar, strojobravar, armirač, tesar, bravar, limar, krovopokrivač, staklar.

Treba stalno uvoditi nove, modernije programe i ulagati velik novac kako bi obrtničke škole privukle učenike, a u ovakvoj krizi to je nemoguća misija.

Nekad su brojni učenici iz školskih radionica ulazili u tvorničke hale jer je postojala industrija koja ih je trebala. Danas posao mogu potražiti jedino kod obrtnika, i to samo u slučaju da si oni mogu priuštiti novog radnika.

No ipak, iz obrtničkih škola poručuju, prije nego što se sutra osmaši počnu prijavljivati za upis u srednje škole, ne zaboravite pogledati i naše stranice.