Završio Festival animiranog filma djece i mladih - VAFI

Dodjelom nagrada autorima najboljih animiranih filmova u Varaždinu je završio 4. Internacionalni Festival animiranih filmova djece i mladih Varaždin-VAFI.

Najbolji animirani film u kategoriji MINI djece do 10 godina je "Od kruha" talijanskog studija OTTOmani Association, a u kategoriji MIDI djece od 11 do 14 godina prvu nagradu osvojio je film "Pik, Pik" studija Kidscam Belgija.

U kategoriji MAXI, autori od 15 do 18 godina, dodijeljene su dvije ravnopravne prve nagrade - "Svježi zid" Wild kids animation studija iz Izraela te "O siročetu" poljskog studija Joanna Polak.

Predsjednik žirija Mohmamed Ghazala naglasio je odličnu kvalitetu animiranih filmova ovogodišnjeg VAFI-a. Istaknuo je kako je žiri pokušao biti maksimalno objektivan te da je svojim odlukama nastojao motivirati nagrađene, ali i sve ostale da i dalje marljivo rade na novim animacijama. 

Ove je godine dodijeljen i "Plavi VAFI" za animirani film koji, po ocjeni žirija, najviše promiče prava djece. Nagradu je osvojio belgijski film "Škola na selu" iz Liegea, a nagrada je dodijeljena u suradnji sa Uredom pravobraniteljice za djecu i UNICEF-om Hrvatska.

Na ovogodišnji VAFI prijavljeno je ukupno 229 animiranih filmova iz 54 škole ili kluba iz 26 zemalja. U službenu konkurenciju ušla su 103 filma, najviše do sada. Uz službene projekcije animiranih filmova Festival je ove godine imao i niz animiranih filmova za djecu, izložbi, predavanja i radionica.