Hrvatski genijalac Petar Antolović

Da ima nogometnih zvijezda koje se mogu pohvaliti zlatom s Olimpijskih igara ili kakvog svjetskog prvenstva - i nije neka senzacija. No, kada se sjajnom nogometašu posreći svjetsko, ali matematičko zlato - onda je to uistinu prava vijest!

Naravno, riječ je o mladom hrvatskom genijalcu - Požežaninu Petru Antoloviću koji je na međunarodnoj matematičkoj konferenciji u Švedskoj 'nadigrao' reprezentativce iz cijeloga svijeta i to kreativnom kombinatorikom matematike i nogometa.

Mnoge od pogleda na matematičke formule u najmanju ruku hvata panika. No ovog sedamnaestogodišnjaka ne - za njega je to pravi užitak.

Matematiku - pronalazi svuda oko sebe. Čak i u nogometu koji 'vatreno' trenira već deset godina. Ključni dijelovi igre, tvrdi, svode se upravo pod matematičke zakone... poput recimo - Kosinusova poučka.

U videoprilogu donosimo kako Petar na život gleda matematičkim očima te kako je pobjedio na međunarodnoj matematičkoj konferenciji u Göteborgu. Jer je za 400 najboljih mladih matematičara iz cijeloga svijeta jednostavno bio nepobjediv. Bravo! Čestitamo!