Za tjelesno kažnjavanje djece 12% roditelja

Roditelji bi trebali biti u srcu politike za potporu djeci. Rečeno je to na predstavljanju UNICEF-ova najvećeg istraživanja o uslugama za roditelje predškolske dobi u Hrvatskoj,u kojem je sudjelovalo više od 1700 roditelja.

Zanimljivo je da iako čak 12% roditelja smatra da je tjelesno kažnjavanje potrebno za pravilan odgoj, svaki drugi roditelj misli da im treba savjet kako podizati djecu bez tjelesnog kažnjavanja.

Bez obzira na sve napore koje smo uložili, ističe autorica istraživanja Ninoslava Pećnik, i dalje je poprilično rašireno nasilje prema djeci predškolske dobi. Mi smo pronašli da svaki dvadeseti šestomjesečnjak, svaki sedmi jednogodišnjak, svaki treći trogodišnjak i svaki 20. šestogodišnjak ima roditelja koji je rekao da ga je unazad 7 dana udario, čupao...

U nepovoljnijem položaju su, dodaje, roditelji iz ruralnih sredina, to jest oni koji žive u mjestu s manje od 2 tisuće stanovnika: Tamo je manje usluga i tamo su neka uvjerenja i stavovi roditelja ustvari, ja bih rekla, manje u korist djece, kaže Pećnik. Smatra da je više pomoći potrebno u Slavoniji, Lici, Banovini te prema nekim pokazateljima i u Dalmaciji.

Psihologinju Martu Ljubešić, koja je predstavila dio istraživanja koje se odnosi na roditelje djece s poteškoćama u razvoju također zabrinjava to koliko se često viče na djecu. To je kao izraz roditeljske nemoći, to me jako zabrinulo ili da čak 6 posto djece s teškoćama u razvoju nema ni jednu slikovnicu.

U većini praćenih parametara nema razlike između roditelja djece s poteškoćama u razvoju i ostalih osim, ističe Ljubešić, prema količini stresa u kojem žive, zbog kojeg na kraju trpi njihovo zdravlje.

Vjerujemo, kaže vršiteljica dužnosti predstojnice Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Đurđica Ivković, da će rezultati istraživanja koristiti i prilikom kreiranja Nacionalne strategije i plana aktivnosti za prava i interese djece.