Upoznajte Step Afriku!

Nakon prošlogodišnjeg uspjeha i nastupa, američka step grupa "Step Afrika!" ponovno se vratila u Hrvatsku. Njihov boravak zanimljiv je iz više razloga. Naime, osim profesionalnih predstava koje će moći vidjeti zagrebačka i zadarska publika, članovi ovog osebujnog ansambla sudjeluju u petodnevnoj radionici za mlade.

Prirodoslovna škola Vladimira Preloga na jedan je tjedan postala neobično i itekako posebno mjesto. U organizaciji američkoga veleposlanstva škola je postala mjesto susreta učenika, njihovih vršnjaka iz cijele regije te članova američke plesne skupine Step Afrika. Cilj - razvoj tolerancije i prihvaćanja različitosti, poticanje akademskog postignuća i osnaživanje mladih.

Sita Sonty, Step Afrika nudi ne samo ples nego i cijeli niz koncept američkih vještina na neki način jer mi možemo naučiti od ove ekipe ne samo kako plesati i kako micati tijelo, nego kako misliti kao team work, kako možemo sudjelovati u nekom projektu zajedno s drugima koje nismo upoznali prije, objasnila je Sita Sonty, savjetnica za kulturu veleposlanstva SAD-a.

Step Afrika je prva profesionalna grupa u svijetu posvećena tradiciji stepanja u kojemu koristimo i ruke i noge, zapravo cijelo je naše tijelo jedan instrument. Tradicija stepanja počela je oko 1900. godine, tako da danas slobodno možemo reći kako se radi o uobičajenoj tradicionalnoj plesnoj formi, izjavio je C. Brian Williams, osnivač i voditelj Step Afrika.

Prirodoslovna škola Vladimira Preloga je inače poznata u gradu Zagrebu kao domaćin raznih vrsta natjecanja, među ostalim plesnih natjecanja, košarke i Lidrana tako da je bilo primjereno uključiti učenike u ovako jedan zgodan događaj, koji je i multikulturalan i multietnički.

Što su naučili, učenici će pokazati u petak u Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga, a plesno umijeće ansambla Zagrepčani mogu vidjeti večeras u kazalištu Trešnja, dok će Step Afriku zadarska publika upoznati već ove subote.