Mladi su apolitični i ne boje se budućnosti

Oni su nezainteresirani za politička zbivanja, nerado se društveno aktiviraju, orijentirani su prema obitelji i ne boje se budućnosti. Barem tako pokazuje veliko istraživanje o mladima u vremenu krize zagrebačkog Instituta za društvena istraživanja.

Danas se zbog nesigurnosti u društvu mladi više povlače u privatnost, a suzdržani su prema svakom političkom i društvenom angažmanu. A upravo su mladi ti koji uvijek generiraju društvene promjene. Istraživanje je pokazalo i da svega 27 posto mladih čita knjige što je zabrinjavajuće.

Rezultati pokazuju i da, unatoč globalnoj krizi mladi nalaze inspiraciju - najviše u obitelji. Osamdeset posto ih je aktivno na društvenim mrežama i nije spremno seliti se po Hrvatskoj. Sociologe je začudio i visok postotak socijalnog i osobnog optimizma.

Njih 70 posto na osobnoj razini vidi svjetlu budućnost, a 60 posto ih je optimistično što se tiče cijelog društva. Taj element treba iskoristiti za društvene reforme, tvrdi Dunja Potočnik sa Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu.

Pogledajte što su u Hrvatskoj uživo rekli ugledni izraelski znanstvenik i nobelovac Daniel Shechtman te dr. Eli Opper iz izraelskog Ministarstva gospodarstva.