Otkrijte čarobni svijet slikovnica

"Knjige su naočale kroz koje gledamo svijet", kaže jedna izreka. Da bi taj svijet bio bogatiji i maštovitiji, knjige bismo trebali čitati već od najranije dobi. Upravo to su prepoznali organizatori prve nacionalne kampanje za poticanje ranoga glasnog čitanja djeci "Čitaj mi!".

Kroz raznolike programe knjižnice diljem Hrvatske pozivaju roditelje da sa svojom djecom otkriju čarobni svijet slikovnica. 

Rezultati lanjskog istraživanja Ipsos pulsa o čitanju maloj djeci iznenadili su stručnjake. U dobi od šest godina čak 7% djece u Hrvatskoj nema ni jednu slikovnicu. Kod 6-mjesečne djece 23 posto roditelja uopće ne čita i ne gleda slikovnice sa svojom djecom.

Upravo kako bi se to promijenilo pokrenuta je ova kampanja kojom se želi ukazati na mnoge pozitivne strane čitanja naglas već od najranije dobi. Čitanje naglas vrlo je važno jer što se propusti u najranijem djetinjstvu, upozoravaju stručnjaci, više se nikada ne može nadoknaditi.

Više o samoj kampanji može se doznati i u domovima zdravlja, rodilištima, u školskim i narodnim knjižnicama. U poticanje čitanja naglas trebala bi se uključiti cijela zajednica jer za višestruke koristi koje ono donosi treba izdvojiti tek nekoliko minuta dnevno.