Predstavom "Siromah i vrag" počinje Naj, naj, naj festival

Predstavom Gradskog kazališta Žar ptica Postolar i vrag danas počinje 13. naj, naj, naj festival na kojemu će do 26. ožujka biti prikazano trinaest predstava.

Predstave će se izvoditi u kazalištu Žar ptica, Trešnji, Maloj sceni, Komediji, ZeKaeMu, ZKL-u i dvorani MCUK u Travnom, a selektor festivala Igor Ružić za 13. izdanje odabrao je četiri inozemne i devet hrvatskih predstava za djecu.

Na festivalu će nastupiti Lale.Teatr iz poljskoga grada Wroclawa s predstavom Podograd, iz Slovenije dolazi ljubljansko Lutkovno gledališče s predstavom Snježna kraljica, kazalište La Baracca Testoni Ragazzi iz talijanskoga grada Bologne izvest će predstavu On-Off, a iz Srbije s predstavom Čudne ljubavi dolazi beogradsko Malo pozorište Duško Radović.

Publika će na festivalu moći vidjeti i devet hrvatskih predstava Život je san (Kazalište Mala scena, Zagreb), Regoč (Kazalište Trešnja, Zagreb), Ispeci pa reci (Kazalište Novi život, Zagreb), Snjeguljica mora umrijeti (HNK Varaždin i Kazališna družina Pinklec, Čakovec), Telefonske priče (Kazalište Virovitica), Did i repa (Gradsko kazalište lutaka Split), Ezopeja (Playdrama, Split), Volim fiziku (E=mc2) (Zagrebački plesni ansambl, Zagreb) i Siromah i vrag (Kazalište Žar ptica, Zagreb).

Izbornik Igor Ružić ističe kako je kazalište, a pogotovo kazalište za djecu, u svojoj biti - igra. Upućujući Poziv na igru u kojoj nitko ne ostaje sam, Ružić dodaje da kazalište za djecu danas i te kako misli na igru, ali i misli igru preko svega onoga što je kazalištu potrebno i bez čega ne može (tekst, gluma i režija, jezik koji ne mora biti samo onaj verbalni).

"Naj, naj, naj festival" utemeljen je 2000. godine s namjerom da najbolje predstave svih dječjih kazališta iz Hrvatske prikažu u Zagrebu za vrijeme škloskih praznika, i to besplatno.

Od 2007. godine, kada je postao međunarodni festival ugostio je brojna poznata kazališta iz Europe i svijeta - Japana, Sjeverne Koreje, Izraela, Italije, Njemačke, Belgije, Danske, Poljske, Francuske, Srbije i Slovenije.