Nova Eko akademija


U srijedu, 6. ožujka, počinju upisi u Eko akademiju. Kroz taj će edukativni program učenici od 2. do 6. razreda u Zoološkom vrtu grada Zagreba tijekom uskrsnih praznika moći svladati osnove ekologije.

Eko akademija program je koji će se u Vrtu održavati svakodnevno od 23. do 29. ožujka u dva termina - između 8 i 14 te 12 i 18 sati.

Kroz šestsatni program djeca na zanimljiv i zabavan način uče o ekologiji – znanosti koja nam je svakim danom sve prisutnija u životu. Na policama trgovina sve je više eko proizvoda, a novi trend u agronomiji je eko uzgoj voća i povrća.

S tim i drugim ekološkim pojmovima mališane će upoznati edukatori Zoološkog vrta. Pojasnit će im i važno ekološko pravilo 5R koje obuhvaća pojmove „promisliti, smanjiti, iskoristiti, popraviti i reciklirati“.

Kroz zabavne će radionice djeca naučiti kako to pravilo primjenjivati u svakodnevici. Primjerice, doznat će kako izraditi eko pesticid, što se sve može reciklirati te koliko se odgovornim življenjem može utjecati na biološku raznolikost. Kako se proučava i istražuje životinjski svijet, školarci će doživjeti iz perspektive ornitologa.

Vidjet će, među ostalim, kako se ptice prstenuju, promatraju na nebu te po čemu ih se sve razlikuje. Što znači da je neka životinja ugrožena te zašto su neke ugroženije od drugih, polaznici Eko akademije saznat će upoznajući stanovnike Zoološkog vrta poput crvene pande, čupavouhog lemura, patuljastog vodenkonja, molučkog kakadua i kineskog leoparda.

Svaka skupina Eko akademije može imati do 24 polaznika, a na njezinu su čelu po dva edukatora. Uz potreban pribor i radni materijal djeci su osigurani užina, piće te suveniri za uspomenu iz Zoološkog vrta.

Ulaznice za sudjelovanje u programu mogu se kupiti od srijede, 6. ožujka, u uredu edukatora radnim danom od 8 do 16 te vikendom između 10 i 13 sati.