Nagrada za mlade "Uključi se!" Dariju Kovaču

Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić dodijelila je Nagradu za mlade "Uključi se!" Dariju Kovaču za doprinos u istraživanju o utjecaju roditeljskog ponašanja i emocionalne inteligencije kao zaštitnog faktora u razvoju simptoma ADHD-a u djece osnovnoškolske dobi.

Ovogodišnji dobitnik nekoliko je godina volontirao u udruzi "Mogu" i pomagao djeci s teškoćama u razvoju, oboljelima od cerebralne paralize, djeci s Downovim sindromom i dr. Osmislio je idejni projekt s kolegama sa studija psihologije Sveučilišta u Zadru i sudjelovao u znanstvenom istraživanju o utjecaju roditeljskog ponašanja i emocionalne inteligencije kao zaštitnih faktora u razvoju simptoma ADHD-a u djece osnovnoškolske dobi.

Na temelju rezultata istraživanja, osmislio je radionice za djecu i roditelje radi prevencije tih simptoma te razvoja emocionalnih kompetencija djece i mladih.
Rezultati istraživanja u kojem je sudjelovao pokazali su da roditeljska ponašanja i emocionalna inteligencija mogu utjecati na razvoj simptoma ADHD-a.

Prilikom preuzimanja nagrade u Ministarstvu socijalne politike i mladih Dario Kovač zahvalio je pokretačima te nagrade i istaknuo zadovoljstvo što je rad mladih prepoznat.

Ministrica Opačić rekla je da se o mladima u Hrvatskoj često govori u negativnom kontekstu te je ustvrdila kako, unatoč tome, i danas ima mnogo mladih ljudi koji su vrijedni u svojemu radu, volontiraju i, naglasila je, velik su potencijal naše zemlje.

Nagrada za mlade "Uključi se!" jest godišnja nagrada za mladu osobu ili skupinu mladih u dobi od 15 do 30 godina koja se dodjeljuje za osobit doprinos ostvarivanju pozitivnih društvenih promjena u lokalnim zajednicama ili na nacionalnoj razini u širokom polju tema.

Nagrada je novčana, a Ministarstvo socijalne politike i mladih za nju je osiguralo pet tisuća kuna. Nagradu je u Međunarodnoj godini mladih (2010./2011.) pokrenula Mreža mladih Hrvatske u suradnji s tadašnjim Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.