Hrvatska prva na svijetu po sigurnosti interneta za djecu

Evo napokon i jedne ljestvice prema kojoj je Hrvatska na prvome mjestu. Riječ je o sigurnom internetu za djecu i mlade. Među 99 zemalja, Hrvatska je proglašena najboljom i najsigurnijom. Dobrim dijelom zahvaljujući udrugama koje su educirale više od 5000 djece i nastavnika. 

U udruzi "Hrabri telefon" već imaju radionice u kojima i predškolce i mlađe osnovce uče - kako se zaštititi na internetu. Prema zakonu, dijete mlađe od 13 godina ne smije imati profil na društvenim mrežama. U stvarnosti, znatno mlađa djeca tako komuniciraju s poznatim i manje poznatim virtualnim prijateljima.

A anonimnost interneta može potaknuti nasilje koje žrtvi zagorčava život gore nego zlostavljanje u stvarnosti. S igrališta dijete može otići, ali od virtualnih zlostavljača koji vrebaju 24 sata na dan teško je pobjeći bez pomoći odraslih i poštivanja pravila sigurnosti. Prije šest mjeseci osnovan je portal za sigurniji internet sa savjetima za roditelje, djecu i profesore. No, nikakav portal ne može zamijeniti njihov međusobni iskren razgovor.

Roditelj ne mora zato biti prijatelj svojoj djeci na društvenim mrežama - važno je da ih čuje kad mu se obrate u stvarnosti.