Premijera Dramskog studija Učilišta ZKM-a

Dramski studio Učilišta ZKM-a večeras u 20 sati će premijerno izvesti predstavu Leti, leti. Ova je predstava dio dvogodišnjeg koprodukcijskog ZKM-ova projekta s Državnim kazalištem iz Braunschweiga Pozor: pioniri, u kojem su, osim profesionalnih ansambala ovih kazališta (u kojima su napravljene predstave Žuta crta i Krajolik s padom), sudjelovali i njihovi odjeli koji se bave dramskim radom s djecom i mladima.

Okosnica suradnje je otkrivena poveznica između Zagreba i izumitelja prvog upravljivog zračnog broda na svijetu Davida Schwarza (1852.-1897.) te grada Braunschweiga, inače tradicionalnog centra aero i astronautike Njemačkog carstva, i grofa Ferdinanda von Zeppellina (1838. -1917.), pionira zrakoplovstva i konstruktora, koji je otkupio Schwarzove nacrte i usavršio ih.

U okvirima teme o čovjekovu snu o letenju, redateljice predstave Grozdana Lajić Horvat i Marina Pejnović krenule su u kazališno istraživanje s grupom srednjoškolaca iz Dramskog studija Učilišta ZKM-a, uz pomoć dramaturga Ivora Martinića. Rezultat zanimljivog rada je predstava Leti, leti, koja je 24. lipnja praizvedena u Braunschweigu, a večeras će napokon imati zagrebačku premijeru.

U predstavi glume: Klara Anić-Kaliger, Karlo Franić, Ivor Grantverger, Rok Juričić, Viktoria Knezić, Valentina Kuduzović, Kristijan Margetić, Mihaela Matić, Dora Novak i Filip Somek.