Međunarodni dan djeteta


Svaki 20. studeni se obilježava kao Međunarodni dan djeteta i rođendan UN-ove Konvencije o pravima djeteta.Davne 1959. Generalna skupština UN-a usvojila je Deklaraciju o pravima djeteta, a trideset godina poslije usvojena je i Konvencija o pravima djeteta čija je potpisnica i Republika Hrvatska.

Opća skupština UN-a proglasila je još 1954. godine Međunarodni dan djece te je preporučila svim državama članicama da utvrde Međunarodni dan djece, ali da države same odrede dan i način koji je pojedinoj državi prikladan za obilježavanje.

Kako bi se izbjegle dvojbe oko obilježavanja ovoga dana u Republici Hrvatskoj, Vijeće za djecu donijelo je zaključak kojim se predlaže obilježavanje Međunarodnog dana djece prvoga dana u prvom punom tjednu mjeseca listopada u sklopu održavanja Tjedna djeteta. 

Moto Dječjeg tjedna koji je u Hrvatskoj održan od 1. do 7. listopada bila je izreka koja izražava odnos odraslih prema djeci: Ljubav djeci prije svega! A dodatno se u javnosti ističe i poruka koja izražava glas djece: Odrasli, imajte u vidu i naše prijedloge!

Povodom Dječjeg tjedna pravobraniteljice za djecu Mila Jelavić uputila je sljedeće poruke:
  • Nemojte šutjeti o svojim problemima! Obratite se za pomoć najbližim odraslima jer imate pravo na zaštitu.
  • Tražite informacije! Djeca imaju pravo tražiti odgovore na pitanja koja su im važna, a odrasli su im dužni odgovoriti.
  • Naučite jasno iznijeti