Nagrade "Luka Ritz" Pauli Kadić i Mariji Gašparović

U povodu Međunarodnog dana tolerancije nagrade "Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost" dodijeljene su učenicama Pauli Kadić te Mariji Gašparović, koje su svojim djelovanjem pridonijele afirmaciji ljudskih prava, toleranciji i promicanju mira, slobode i jednakosti među svojim vršnjacima.

Učenica osmog razreda Osnovne škole Voltino Paula Kadić nagradu je dobila zbog doprinosa uspješnom djelovanju skupine učenika Spajalice, educiranih za medijatore koji potiču konstruktivnu uljudnu komunikaciju odnoseći se prema odraslima i vršnjacima s pažnjom, te koji često pomažu i provode humanitarne akcije, uz ispunjavanje školskih i drugih obaveza.

Učenica drugog razreda Prve gimnazije Marija Gašparović nagradu je dobila zbog doprinosa koji je ostvarila vodeći Volonterski klub. Klub je u roku od dvije godine uspješno proveo više od 30 akcija: od prikupljanja odjeće, obuće, knjiga i igračaka za bolesnu djecu Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, odjeće za djecu i beskućnike prenoćišta Kosnica do posjeta i božićnih koncerata u domovima za starije osobe u Sesvetama i Brezovici te posjeta i rada u pučkoj kuhinji Samostana Majke Terezije.

Nagrađene su istaknule kako im je nagrada poticaj za daljnji rad, te su ostalima poručile da na bilo kakav način pokušaju smanjiti nasilje.

Ova svečanost podsjeća nas na trajnu obavezu izgradnje tolerantnog društva, ustvrdio je predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić koji je nagrađenima dodijelio nagrade. Naglasivši kako borba protiv nasilja počinje u obitelji izgradnjom jasnih pravila s porukom da se takvo ponašanje neće tolerirati, kazao je da je najbolje kada ona dolazi iz samog pojedinca.

Ustvrdivši kao Luka Ritz predstavlja svjetlo borbe protiv nasilja, poručio je da je najveća zadaća društva mijenjanje svijesti.

Nagrada Luka Ritz pokrenuta je prije tri godine u spomen na tragično preminuloga istoimenoga zagrebačkoga srednjoškolca kao i sve ostale djevojke i mladiće žrtve nasilja. Dodjeljuje se jednom učeniku osnovne škole te jednom učeniku srednje škole za njihov doprinos promicanju tolerancije i škole bez nasilja. Nagrada se sastoji od posebnog priznanja u obliku povelje i jednogodišnje stipendije u iznosu od tisuću kuna mjesečno.