Proglašeni pobjednici Nacionalnog kviza u čitanju

Na svečanosti u okviru sajma knjiga Interliber danas su proglašeni pobjednici Nacionalnog kviza za poticanje čitanja, koji u okviru Mjeseca hrvatske knjige provode Knjižnice Grada Zagreba, Hrvatski centar za dječju knjigu i Odjel za djecu i mladež zagrebačke Gradske knjižnice.

Prvu nagradu, tablet računalo, osvojila je Dora Purgar, učenica 6. razreda osječke osnovne škole Frana Krste Frankopana, a drugu i treću, enciklopedijska izdanja, učenice osmog i sedmog razreda zagrebačkih škola Dragutina Domjanića, te Vjenceslava Novaka, Hana Pogačar i Andrea Zdjarski. Dodijeljeno je i sedam utješnih nagrada, paketa knjiga.

Tema ovogodišnjeg kviza bila je Ove su knjige nagrađene - provjeri zašto!, a učenici su putem interneta odgovarali na pitanja o trima nagrađivanim književnim uspješnicama - One misle da smo male Julijane Matanović, Zeleni pas Nade Mihelčić te Imaš fejs? Jasminke Tihi Stepanić.

Ranka Javor, voditeljica Hrvatskog centra za dječju knjigu, zadovoljna je odazivom na kviz, sudjelovalo je oko 1400 učenika iz 156 gradova diljem Hrvatske, ali i Vojvodine, a na dodjelu je došlo njih skoro tisuću.

Proglašenje pobjednika najljepši je način da se završi Mjesec hrvatske knjige jer pokazuje da djeca ipak čitaju, ustvrdila je Javor.

Svi točno riješeni kvizovi sudjelovali su u prvom računalnom izvlačenju u knjižnicama, a potom su uvršteni i u završno izvlačenje.

Hrvatska je od 1991. sudjelovala u europskom kvizu za poticanje čitanja, a od 1998. se organizira nacionalnih kviz.

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige, tijekom kojega se promiče čitanje kao jedna od temeljnih društvenih vrijednosti, od 15. listopada održalo se oko dvije tisuće programa u oko 240 knjižnica i drugih ustanova diljem Hrvatske. Ove godine središnja tema posvećena je Europskoj godini aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti.

Kazalište Mala scena iz Zagreba danas je na Zagrebačkom velesajmu tim povodom odigralo predstavu Nine Horvat Ružičasta sanjarica.