'I mi možemo trenirati judo!'

Prvo natjecanje u Hrvatskoj u judu za osobe s invaliditetom organizirao je Judo klub Pinky za osobe s invaliditetom povodom Svjetskog dana juda.

Prije početka turnira, demonstraciju je odradio Mirsad Bećirović, jedini slijepi reprezentatitvac Hrvatske u judu. Specifičnost ovog natjecanja, s temom JUDO -ZA SVE, je u tome što su prvi put sudjelovala djeca s teškoćama u razvoju.

Roditelji djece s invaliditetom ne kriju oduševljenje postojanja ovakvog kluba. Također, izrazili su zadovoljstvo što i njihova djeca, koja zbog svog invaliditeta nisu manje važna, napokon imaju priliku osjećati se ravnopravno u odnosu na drugu djecu, posebice kada ponosno kažu da i oni mogu trenirati judo!

Judo klub osoba s invaliditetom Pinky osnovan je u kolovozu i prvi je takav registrirani klub u Hrvatskoj. U radu kluba sudjeluje 20-ak djece oboljele od cerebralne paralize, Downovog sindroma te mentalne retardacije.

Jedinstvenost leži u činjenici da judo za djecu sa cerebralnom paralizom radi jako malo klubova u svijetu, ali i u integraciji djece s teškoćama i zdrave djece.

Zbilja uživam u judu i prije tri mjeseca nisam se nadala da ću se moći time baviti jer imam malih poteškoća u hodanju i ne mogu sama stajati, pa sam mislila da mogu samo sanjati o judu. Izgleda da se sve može, samo treba imati volje. U Judo klubu Pinky za osobe s invaliditetom imamo drage trenerice koje su se pobrinule da i mi s malim problemima ostvarimo svoje snove i u sebi probudimo borilački duh, riječi su Laure Bičanić, članice JK Pinky za osobe s invaliditetom.

Sudjelovanje 30-ak djece do 16 godina dovoljna su motivacija trenerima da i dalje naporno rade do idućeg turnira na kojemu će pokazati što su novoga naučili.