Roditelji, zakonski ste obvezni nadzirati dijete!

Smije li dijete noću bez nadzora biti na ulici ili u kafiću? Policija i zakon kažu - ne!

U dva protekla vikenda policija je provela akciju Roditelji, znate li gdje vam je dijete. U policijske postaje privedeno je na desetke maloljetnih osoba jer prema Obiteljskom zakonu djeca mlađa od 16 godina nakon 23 sata izvan doma mogu biti isključivo u pratnji odrasle osobe.

Nakon toga zovu se roditelji da dođu po dijete te se usmeno upozore, no prave kazne zasad nema jer je ovo preventivna mjera koja pomaže roditeljima u ostvarivanju njihove roditeljske dužnosti i obveze da brinu o svom djetetu i njegovim noćnim izlascima.

No, ako bi ponovno bilo istih propusta, roditelj bi, tvrde u policiji, mogao i kazneno odgovarati za zanemarivanje roditeljske dužnosti.

Naravno, mladi ističu kako prava zabava započinje tek nakon 23 sata, pa, kažu, često i nesvjesno ostanu koji sat duže.

U policiji kažu kako im nije cilj represija, nego zaštititi dijete i pomoći roditeljima u odgoju, odnosno spriječiti da mladi postanu žrtve ili pak počinitelji kaznenih djela.

Nažalost, noćni izlazak većini mladih je nezamisliv bez konzumiranja alkohola, pa je zato u porastu sve veći broj maloljetnika koji piju i jedino u tome vide zabavu i mogu se opustiti. Stoga, većina roditelja smatra da je policija potpuno u pravu.


Policijske akcije, tvrde iz MUP-a, i nadalje će se provoditi u suradnji s Državnim inspektoratom i Sanitarnom inspekcijom. Naime, osim nadzora noćnih izlazaka, inspektori i policajci provjeravat će i toči li se maloljetnicima alkohol te prodaju li im se cigarete. Policija nove akcije, odnosno tzv. racije neće najavljivati. Stoga, roditelji - oprez! Zakonski ste obvezni nadzirati svoje dijete.

Gošća emisije HTV-a Hrvatska uživo bila je Lana Petö Kujundžić, sutkinja za mladež Županijskog suda u Zagrebu. U videoprilogu doznajte što ona kaže o djeci, roditeljima i problemu izlazaka.