Novi uspjesi mladih hrvatskih informatičara

Hrvatski mladi informatički timovi na ovogodišnjim su međunarodnim informatičkim olimpijadama osvojili 12 novih medalja, a svojim su rezultatima učvrstili reputaciju hrvatskih informatičara kao opasnih protivnika, istaknuto je na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni članovi i voditelji timova.

Ovo bi trebala biti najuspješnija godina rada s mladim informatičarima na međunarodnoj razini: devetero učenika, od kojih najmlađi ima tek 13 godina, osvojilo je 12 medalja na tri olimpijade, kazao je u uvodnom govoru tajnik HSIN-a i voditelj priprema i organizacije međunarodnih nastupa Ivo Šeparović.
U ovoj su godini mladi informatičari nastupili na tri međunarodna informatička natjecanja, osvojivši jednu zlatnu, osam srebrnih, te tri brončane medalje.
Zlatnu medalju osvojio je Marin Tomić iz zagrebačke V. gimnazije, na 24. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi (IOI.

Na najvažnijemu svjetskom znanstvenom informatičkom natjecanju za učenike srednjih škola u dobi do 19 godina, među 317 učenika iz 84 države svijeta, hrvatski su mladi informatičari osvojili i tri srebrne medalje - Domagoj Ćevid iz V. gimnazije u Zagrebu, te Antun Razum i Dominik Gleich iz XV. gimnazije u Zagrebu.

Na 19. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi (CEOI), jednom od najpriznatijih regionalnih informatičkih natjecanja srednjoškolaca u svijetu hrvatska je informatička reprezentacija osvojila četiri medalje. Srebrnu su medalju osvojili Antun Razum i Tomislav Tunković iz XV. gimnazije, odnosno, Gimnazije L. Vranjanina u Zagrebu.

Na 6. juniorskoj balkanskoj olimpijadi (JBOI), koja se od 2007. održava kao natjecanje za mlađe učenike u dobi do 16 godina u sklopu Balkanske informatičke olimpijade (BOI), hrvatski je informatički tim u Ohridu u Makedoniji osvojio tri srebrne i jednu brončanu medalju. Srebrne su medalje osvojili Domagoj Bradač iz OŠ Otok u Zagrebu, Branimir Filipović iz XV. gimnazije u Zagrebu, te Nikola Pintarić iz OŠ I.G. Kovačića iz Sv. Juraja na Bregu. Brončanu je medalju osvojio Vedran Kurdija, učenik OŠ Mladost u Zagrebu te ujedno i najmlađi natjecatelj hrvatske reprezentacije.

Šeparović je naglasio kako je, zahvaljujući dobrim rezultatima koje kontinuirano postiže na svjetskim natjecanjima, Hrvatska pozvana da bude suorganizator 1. juniorske svjetske informatičke olimpijade, koja će se održati u rujnu iduće godine u Bugarskoj.