Što je demokracija? Koji su njezini elementi?

S početkom nove školske godine u četiri osnovne i dvije srednje škole na području posebne državne skrbi eksperimentalno se uvode građanski odgoj i obrazovanje. Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića iz Duge Rese, Velike i Gore, Osnovna škola Siniše Glavaševića iz Vukovara te dvije srednje - Ekonomska i turistička škola iz Daruvara i Gimnazija u Obrovcu prve su škole u kojima će se u iduće dvije godine eksperimentalno održavati nastava građanskog odgoja. 

U nižim razredima učitelj sam odabire koje će područje građanskog odgoja u sklopu kojega predmeta obrađivati, ili će to biti u izvannastavnim aktivnostima. U višim razredima i srednjim školama to bi bio izborni predmet. Neće se ocjenjivati.

No prije edukacije učenika, treba dodatno educirati nastavnike i profesore. Kako bi dodatno usavršili znanje o građanskom odgoju, 40 učitelja, nastavnika i stručnih suradnika iz škola diljem Hrvatske ovih je dana sudjelovalo na trodnevnoj radionici na zagrebačkom Sljemenu. Organiziralo ju je nekoliko nevladinih udruga u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta te Agencijom za odgoj i obrazovanje.

Što je demokracija? Koji su njezini elementi? Koja je uloga aktivnoga građanina u demokraciji? Odgovore na ta i mnoga druga pitanja učenici će dobiti u sklopu novog predmeta.

U školama ne sumnjaju da će dodatna znanja o demokraciji, poštovanju ljudskih prava, različitostima te poticanje aktivizma učenike zanimati. Osim u predmetu Politika i gospodarstvo, o tome se u školskim udžbenicima malo govori.

Pred učiteljima i nastavnicima velik je posao. Puno će ovisiti i o njihovoj kreativnosti.