Dječja republika na Zlarinu

U okviru tradicionalnog 9. Zlarinskog lita u organizaciji i produkciji Kazališta Tvornica lutaka održan je festival posvećen Vesni Parun, koji je krajem srpnja započeo trotjednim multimedijskim radionicama za djecu   te brojnim drugim usporednim aktivnostima (trka beba, dječji buvljak).

Kulminacija događanja Dječje republike Zlarin zbila se 14. kolovoza urnebesnom predstavom „100% ISTINA“, u nazočnosti oko 600-tinjak stalnih i sezonskih stanovnika tog otoka. 

Pod redateljskom palicom voditeljice projekta Petre Radin, bajkovito osmišljeno, aktualno i kritički, djeca su odraslima održala bukvicu iz „bolnice za učenje laganja“. 

Voditelji radionica, glumci Leon Lučev, Petra Radin i Gorana Marin, te  Iva Lipovac, obavili su izvrstan posao, jer je 40-tak mališana, jedna posve nova glumačka generacija na otoku Zlarinu, pokazala izvrsno snalaženje u govoru, pokretu, zahvaljujući i tehnici posuđenoj od HNK Šibenik.

Priča o laži i istini, prilagođena vremenu i otočkoj stvarnosti, započela je originalnim stihovima narodne pjesnikinje Zdenke Gregov,  a cijela je predstava popraćena songovima čiji su refreni zarazili sve kale.

Najzaslužniji za to, kao i za izvrsnu glazbenu pratnju predstave, su redatelj Mario Kovač koji je predvodio bend „ZLarin Izbor“, u čijem su sastavu „prašili“ na gitarama glumac Filip Šovagović, Fadil Abdulov i Niko Tabulov, Marin Gregov na bubnjevima, za klavijaturom Mirna Shourgot, na flauti Paola Radin  te Anton Aleksa na trombonu. Za mikrofonom se izmjenjivao neobičan niz pjevača od profesionalaca Alena Marina i Marijete Gregov, preko sarajevske redateljice Jasmile Žbanić i Borisa Cikutovića do malene Eme Ester.

Vrhunsku i atraktivnu scenografiju kreirali su Matija Šantić, uz veliku pomoć djevojčice Dore Ilić, dok su bijelu kostimografiju osmislile i izradile slikarica Dijana Mijić i Eva Herceg. Video je „odradio“ mladi Martin Šatović

Teško pobrojati sve one koji su predano, iz dana u dan, sudjelovali u radionicama, izradi kostima, uvježbavanju pokreta, pjesme, posudbom starih sanduka, rekvizita.

Zlarinjani, osobito Turistička zajednica otoka, te Udruga Zlatni otok Zlarin, prigrlili su i ove godine svoju tradicionalnu „dječju republiku“. A za uzvrat su zlarinska djeca dobila ne samo jednokratnu priču, već i ohrabrenje, unapređenje vještina i kreativni poticaj za buduće stvaranje i samopouzdanje.

Vjerojatno je to i najvažniji razlog što Ministarstvo kulture, obrazovanja i sporta već godinama podupire ovaj nesvakidašnji projekt.