Plivati kao riba

Plivački klub Jadera iz Zadra već petu godinu zaredom uči male Zadrane plivati. Mnogi misle da Dalmatinci prije proplivaju nego što prohodaju. No treneri kažu da i nije baš tako. Zbog tradicije bazena i toplica, kontinentalci katkad čak i prije naprave prve samostalne zamahe u vodi.

Polaznici petnaestodnevnog tečaja plivanja za male Zadrane, u dobi od četiri do osam godina, položili su završni sat. Proplivati - još kako tako, no zaroniti ili samostalno skočiti u bazen trebalo je svladati. Individualni skakački stil nagrađivao se velikim pljeskom.

Nakon tečaja mnogi se od ovih mališana, iako su došli sa strahom od mora i vode, upisuju u pravu školu plivanja i pripremaju za natjecanja, već najesen.

Treneri kažu kako se često dogodi da se dijete boji kada sudjeluje u ovim programima, ali poslije preraste u natjecatelja. No treba biti strpljiv jer postoji kontraefekt ako se netko forsira. 

Kako se tečajevi plivanja ne održavaju samo ljeti, nego tijekom cijele godine, ondje propliva petstotinjak malih Zadrana. Na završnom satu roditelji su i više nego ponosni.

Za hrabrost i prevladavanje straha od vode tu su i neizostavne diplome. Ipak je dan kada čovjek propliva, dan koji se ne zaboravlja.