Tolerancija u školi

Svaki put kada se u javnosti objavi istraživanje o razmišljanjima mladih u Hrvatskoj, a oni u njemu u punini iskažu sve svoje rasne nacionalne i vjerske predrasude, javnost ostane šokirana. Ista ta javnost, svi ti zgroženi roditelji izjavljuju kako nemaju pojma zašto njihova kći ili sin mrzi sve što nije npr. bijelo, hrvatsko i katoličko, redovito zaboravljajući svoj dio odgovornosti.

Pokušavajući promijeniti takva razmišljanja mladih, brojne nevladine udruge godinama pokušavaju uvesti u škole Građanski odgoj, na kojem bi se među ostalim mlade učilo poštovanju različitosti i ljudskih prava. Prije dva dana ministar Željko Jovanović najavio je kako će taj predmet od jeseni napokon biti uveden u nekoliko škola.

Nevladine udruge koje predlažu uvođenje Građanskog odgoja, svjesne su da će se desne snage u hrvatskom društvu protiviti praksi da se u školama uči i o svjetonazorskim pitanjima, poput abortusa, homoseksualizma, odnosa prema manjinama.

S druge strane Nedjeljko Marković iz udruge Pragma smatra da je rano za ovaj obrazovni eksperiment i traži da se roditelji snažnije uključe u raspravu. Pragma predlaže da se predmet zove Odgoj za ljudska prava i aktivno građanstvo. Roditelji moraju imati zadnju riječ kada su u pitanju etička i bioetička pitanja, smatra Marković, koji ima razumijevanja za mlade koji otvoreno iskazuju mržnju prema svima koji su drugačiji od njih.

Kada god bi se do sada ovakve inicijative predlagale u hrvatskom društvu, Crkva i konzervativci su ih usporavali i tupili njihovu oštricu. Možda ova vlada ipak pronađe dovoljno smjelosti da ponudi obrazovni sadržaj i djeci koju roditelji odgajaju da budu aktivna u društvu i vole bližnjeg svoga bez obzira na njegovu rasu, vjeru, naciju, politička ili bilo koja druga uvjerenja.

O tome kako će to u praksi funkcionirati, tko će predavati i što će se točno učiti na satovima građanskog odgoja u emisiji Hrvatska uživo su govorili prof. dr. Vedrana Spajić Vrkaš, profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i sukreatorica kurikuluma Građanskog odgoja i Iva Zenzerović Šlosar iz Centra za mirovne studije, ODG inicijativa. Razgovor s njima pogledajte u videoprilogu.