Svibanjski ciklus o navijačicama

Tijekom svibnja, četiri nedjelje zaredom na Drugom programu HTV-a u podne, ne propustite popularni tinejdžerski filmski serijal o navijačicama.


6. svibnja - BRING IT ON AGAIN  (2004.)

Biti navijačica najveća je čast, uspjeh i vrhunac srednjoškolske karijere, otprilike ono što je za dečke nogomet. To donosi popularnost i bodove za upis na fakultet. K tome zahtijeva veliku fizičku spremnost i spretnost, a traži se i prihvatljiv izgled. Vođa ekipe uvijek je najbolja, najljepša i najdarovitija djevojka u školi. Tinejdžerski hit Bring It On Again snimljen je nakon velikog uspjeha filma Bring It On (2000.), u kojemu je glavnu ulogu tumačila Kirsten Dunst, a nakon njega snimljena su još tri podjednako uspješna filma o najprestižnijem sportu među američkim tinejdžericama, jer biti navijačica donosi sa sobom mnoge povlastice i golemu popularnost. Ostvarenje je prepuno impresivnih akrobacija i pokazuje nevjerojatnu gimnastičku spremnost članova navijačkih ekipa, entuzijazam i golemu energiju.

U glavnim ulogama su Anne Judson-Yager, Bree Turner, Faune A. Chambers, Kevin Cooney, Richard Lee Jackson, Bethany Joy Galeotti. Scenaristica je Claudia Grazioso, a redatelj Damon Santostefano.


13. svibnja - BRING IT ON: ALL OR NOTHING (2006.)

Formula o djevojkama koje žive za to da bi bile u timu navijačica još ni jednom nije promašila: ti su filmovi uvijek gledani ne samo među američkim tinejdžerima. A međuškolska, pa i nacionalna natjecanja navijačica važnija su od ispita i diploma. Uz dobru glumačku ekipu i energiju koja frca iz svakog kadra ovog dinamičnog, vedrog, mladenačkog filma, punog glazbe i uistinu impresivnih akrobacija, njegova je posebnost i to što se u dvije scene pojavljuje Rihanna, koja glumi samu sebe. U ovom dijelu redatelja Stevea Rasha glumačku ekipu predvode Hayden Panettiere, Solange Knowles, Gus Carr te Marcy Rylan. Scenaristica je Alyson Fouse.


20. svibnja - BRING IT ON: IN IT TO WIN IT (2007.)

Četvrti od dosad pet snimljenih ostvarenja iz spomenute hit-franšize o navijačicama snimljen je 2007. Čini se da navijanje samo, pa i filmovi o tom najpopularnijem ženskom sportu u američkim srednjim školama i koledžima, dostiže sve viši stupanj sofisticiranosti u koreografiji i gimnastičkoj zahtjevnosti, pa neki nastupi impresioniraju spektakularnošću i akrobatikom. Biti cheerleader očito podiže duh, razvija tijelo i na najefikasniji način priprema mladež za ubrzani tempo i visoku kompetitivnost koja ih čeka u odraslom životu. U ovom filmu težište nije toliko na samom natjecanju koliko na međusobnim odnosima djevojaka, te na ljubavnoj vezi između dvoje mladih iz protivničkih tabora. No kao i u svakoj priči o navijačicama, važan je motiv časti i poštenog natjecanja - uvijek pobjeđuje onaj tko pošteno igra. U glavnim ulogama su Ashley Benson, Michael Coppon te Anniese Taylor Dendy.


27. svibnja - BRING IT ON: FIGHT TO THE FINISH (2009.)

Kao i svi uratci iz serijala, i ovaj uz puno mladenačke energije, talenta, bravuroznih točaka, ljubavnih drama sa sretnim završetkom, nadmetanja i prijateljstava - daje često vrlo pronicava i duhovita opažanja o kulturološkim razlikama između bogatog i siromašnog dijela grada, između bogate i siromašne Amerike, između bijelih, crnih, žutih ili tamnoputih. Film je režirao Bille Woodruff, mladi autor koji je trebao doktorirati antropologiju, ali je završio na vašingtonskom BET-u (Black Entertainment Television).

Spomenuti od 2003. godine režira filmove, a među njima su Honey (2003), Beauty Shop (2005), Bring It On: Fight to the Finish (2009). Glavnu junakinju Linu Cruz, siromašnu američku Kubanku, glumi Christina Milian. Do sada je zapažena u nizu uloga i bila u najužem izboru za mnoge glumačke nagrade, a za film Snowglobe osvojila je 2007. godine nagradu Imogen. Iako je u filmu Fight to the Finish već zrela djevojka od 28 godina, izgleda kao tinejdžerica s energijom koju ta dob nosi. Osim glumačkog, Milian ima neosporan plesački dar, kao i impresivan dar za salsu.