Uloga djedova i baka

Njihova je uloga neprocjenjiva. Oni su tu kad roditelji rade duge sate, kad djeca nemaju kamo, kad stižu školski praznici, a organiziranog čuvanja u ustanovama nema. Oni su tu kad treba pripraviti omiljeno jelo, utješiti, odvesti na izvanškolsku aktivnost. Nesebično u pomoć današnjim roditeljima, u ovim užurbanim vremenima, priskaču, a tko drugi nego - djedovi i bake.

Ivanova baka Katica reći će da je sretna umirovljenica. Ne, nema inozemnu mirovinu, nego ovu hrvatsku. Ali kao umirovljenica, ne mora više obavljati istodobno milijun stvari koje su joj kao ženi, majci i radnici bile svakodnevica. Zato je danas njezino vrijeme, Ivanovo vrijeme. Ono kojega nikada nije imala dovoljno za svoje dijete. Ivanovu majku Dajanu. 

Dajana je liječnica i samohrana majka kojoj uz radno vrijeme i dežurstva, dan prekratko traje. Zato Ivana nerijetko budi baka Katica. Priprema mu doručak, sprema ga u školu. Tako su njih dvoje postali prava, mala uigrana ekipa. Baka ga budno prati dok piše zadaću, pogotovo sad kad uči lijepo pisati.

Netko je rekao, ako ste ikada željeli promijeniti svijet, sudjelovanje u odgoju unuka savršena je prilika za to. Baka Katica je u tome itekako aktivna.

O tome koliko je važna uloga baka i djedova, u emisiji Hrvatska uživo govorila je Renata Čorić Špoljar, prof. psihologije. Pogledajte videoprilog.