Supreškola iz Velike Pisanice

U četiri godine javili su se na 25 natječaja. Iz svih su povukli novac. Na izdacima za energiju uštede do 90 tisuća kuna na godinu i smanjili su ispuštanje CO2 u okoliš za 26 tona godišnje. Koja je tajna male Osnovne škole u Velikoj Pisanici?

Recesija u školi u Pisanici ne postoji. Koliko su kvalitetni projekti koje predlažu - pokazuje školska blagajna. Samo su za projekte energetske učinkovitosti - iz različitih fondova, najtječaja i sponzora - dobili više od 650 tisuća kuna, u manje od četiri godine.


Pokušali smo napraviti što veću efikasnost škole. Osim stolarije, termožbuke, plina, regulatora električne energije, štedimo na svim mogućim resursima i samim tim imamo više sredstava za učenike i njihove potrebe, rekla je Ivana Gregorić, ravnateljica OŠ Velika Pisanica.

Dio novca utrošili su i na zamjenu stare kotlovnice. Dobili su novu, energetski učinkovitu. A skuplje i okolišu neprihvatljivo loživo ulje zamijenili su zemnim plinom. Štede, ali i zarađuju gdje god mogu. Projekt "Plastika out platno in" napravljen je kako bi se učenici osvijestili da više koriste platnene ili papirnate vrećice, a što manje plastične. Učenici sami tiskaju vrećice, a ekološku svijest i unovče. Općina Velika Pisanica sve otkupljuje i daruje u njima poklone za poslovne partnere.

Ideja ima još, prijavit će se novac EU fondova za proizvodnju organske hrane u plastenicima za prehranu učenika u školskoj kuhinji.

Mala škola za velika ulaganja. Kažu, samo moraš imati dobru ideju i javiti se na natječaj. No nastave li tako, šale se mnogi, Unijini bi fondovi mogli presušiti.