Alkoholizam mladih i licemjerstvo starijih

Ritual ispijanja alkohola za Silvestrovo nije izostao ni ove godine. Broj onih koji su zbog pijanstva završili na Hitnoj, primjerice u Zadru -  u odnosu na lani - udvostručio se. Neki čak i samoinicijativno traže infuziju. No alkohol nije generacijska specifičnost, sve je više i pijanih tinejdžera, posebice djevojčica.

Ovih blagdana u Zadru se oko petnaestak ljudi napilo toliko da im je trebala liječnička pomoć. Među njima i djevojčica od 14 godina. Popila je pet, šest votki, usput budi rečeno najdraže piće mladih jer roditelji ne mogu osjetiti zadah, i potpuno obamrla. Rezultat - infuzija, i hospitalizacija od dva dana na zadarskoj pedijatriji. Imala je 2,7 promila alkohola u krvi. Više od četiri promila, ali kod odraslih ljudi, može izazvati smrt. Zadarski pedijatri primjećuju novi trend - posljednjih godina na njihov odjel stiže čak tri četvrtine djevojčica.

Ispijanje alkohola nije samo vršnjački ritual. Kod nas nije rijetkost da djeca za obiteljskim stolom već u ranoj dobi počnu s čašicom vina nakon ručka s roditeljima. I njihova ispijanja jeftinog vina u Zadru postao je uobičajen je prizor vikendom navečer. Čini se kako mladima preostaju jedino ulice i boce. Stoga je skanjivanje nad napijanjem mladih malo licemjerno od svih starijih.