Povratak školskih kuta?

Nekad je bila nezaobilazni odjevni predmet u školama, a danas se sa sjetom prisjećamo - školske kute. No, sve je više zagovornika njena povratka. Priča je još zanimljivija jer je ideja potekla od Nacionalnog vijeća učenika, od koje bi koristi mogla imati i naša posrnula tekstilna industrija.

Nisu izmislili ništa novo, no povod za ideju o ponovnom uvođenju školskih kuta bilo je nedavno vršnjačko zlostavljanje 12-godišnje učenice, zbog toga što ne nosi skupe traperice. Svjesni smo da su te razlike često i presudne za razne oblike bulinga i diskriminacije, istaknuo je Hrvoje Bašić iz Nacionalnog vijeća učenika.

U vraćanju kuta ili odjeće za nastavu korak dalje otišli su u Osnovnoj školi Marije i Line u Umagu. Nakon prijedloga učenika, prihvaćanja roditelja, proveli su i anketu. Rezultat: 68 posto "za". S tim da su i naši roditelji dali podršku Vijeću učenika, ali ne onim klasičnim kutama, rekao je ravnatelj Mato Vidović.

Neven Mihić, apsolvent kostimografije, ima neke ideje oko kuta: moraju biti pamučne, smirenih boja i prilagođene sezoni jesen/zima,proljeće/ljeto. Za žensku osobu haljina iz jednog dijela, a može biti i posebno suknja posebno majica. Isto i za dečka različite majice, nešto kao pulover ili vesta, vrlo tanko i udobno, predlaže Mihić.

Osim što misle da će kute riješiti socijalnu diskriminaciju, učenici zrelije od mnogih razmišljaju i o našem gospodarstvu. Uzor je primjer naše posrnule tekstilne industrije i mogao bi biti jedna od tvrtki koja bi radila na izradi školskih uniformi, rekao je Hrvoje Bašić.

Šteta što su još premladi za izborne liste. Jer i ako od školskih kuta ne bude ništa, barem su pokazali da imaju ideje. I to dobre.