Interliber - raj za male čitatelje

Uz beletristiku i publicistiku, hrvatski izdavači i distributeri na Interliberu veliku pozornost daju slikovnicama i knjigama za djecu te sadržajima koji privlače male čitatelje.

Ove se godine može razgledati i izložba starih slikovnica objavljivanih u Hrvatskoj u prošlome stoljeću. Riječ je o izboru iz kolekcije Tamare Teković, koja je vlasnica više od četiri tisuće naslova, od kojih neki datiraju iz 19. stoljeća. Izložbu, koja je postavljena u paviljonu 6, prate razgovori o kolekcionarstvu i vrijednosti slikovnica te predstavljanja ilustratora, autora i slikovnica.

Mnogi se izdavači i distributeri slažu da su slikovnice i knjige za djecu pri vrhu kad je riječ o interesu posjetitelja, ali ni po prodaji ne zaostaju za beletristikom, knjigama o samopomoći i kuharicama. Na Interliberu sve je više edukativnih sadržaja za djecu, kojima se od najranije dobi promiče čitanje i ljubav prema knjizi, a mnogi su izdavači na svojim štandovima organizirali kutke za djecu na kojima se svakodnevno održavaju radionice, susreti s književnicima i ilustratorima.

U želji da se djeci i mladima približi poezija i upozna ih se s djelima velikih hrvatskih pjesnika, u suradnji s osnovnim i srednjim školama te dječjim odjelima u knjižnicama na Interliberu su organizirane radionice pjesništva. U sklopu sajma održat će se i završna svečanost Nacionalnog kviza za poticanje čitanja Hrvatskog centra za dječju knjigu.

Uz susrete s književnicima i ilustracije, književne, likovne i ekološke radionice, mnogi izdavači na sajmu predstavljaju svoja nova izdanja. Primjerice, Profil 3D verziju Maloga princa, Kršćanska sadašnjost Enciklopedijski biblijski priručnik, izdavačka kuća Naša djeca Avanture maloga Juju, a Školska knjiga djelo AnaTomiJa i Crvenšlapica Zvonimira Baloga.