Sve više mladih kockara

Iako je kockanje u Hrvatskoj maloljetnicima zabranjeno, 83 posto srednjoškolaca iz četiriju najvećih hrvatskih gradova barem jedanput u životu igralo je neku igru na sreću. Ozbiljne psihosocijalne teškoće zbog toga već ima 12 posto mladih kockara.

Pokazalo je to istraživanje Navike i obilježja kockanja adolescenata u urbanim sredinama u Hrvatskoj, na slučajnom uzorku gotovo 2 tisuće srednjoškolaca.  Adolescenti, u kojih su se već razvile ozbiljne teškoće zbog kockanja češće se i strastvenije kockaju i više se druže s vršnjacima s istim problemom, a nerijetko su agresivni i skloni krađi. Za kockanje ih na prvom mjestu motivira zarada, zatim zabava i uzbuđenje, a na vrlo visoku mjestu je i želja da budu što bolji u kockanju. U većoj mjeri smatraju da na temelju znanja i vještina te praznovjernih rituala mogu kontrolirati ishod igre.

Srednjoškolci se najčešće klade u športskim kladionicama, potom slijede igre na automatima te virtualne utrke. Adolescenti su najovisniji o športskim kladionicama, automatima, ruletu, kartanju za novac, klađenju na virtualne utrke i sličnom.

Na sutrašnjem skupu, na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu bit će riječi o rezultatima tog istraživanja te o povijesti kockanja, društveno odgovornom priređivanju igara na sreću, sudskoj praksi sudaca za mladež vezanoj za problematiku kockanja te prevenciji i odnosu prema kockanju mladih.