Izvrsnima Centar izvrsnosti

Kolika je vrijednost posebnog rada s nadarenim učenicima - dokazuje četvrta godina Centara izvrsnosti u školama Varaždinske županije. Riječ je o jedinstvenom projektu u zemlji. Zanimanje učenika sve je veće, posebno za Centar izvrsnosti iz informatike pri Prvoj gimnaziji čiji su polaznici među najboljima na svijetu.

Na međunarodnom natjecanju u Bugarskoj jedan je učenik osvojio broncu, a 10-ak informatičara - srednjoškolaca - na američkom su otvorenom natjecanju osvojili drugo i četvrto mjesto.

Mislim da je to jedan super projekt, profesori nemaju tolko vremena raditi s nama u školi izvan nastave, pa je ovo više nego odlično, kaže Frano Mihaljević iz Prve gimnazije u Varaždinu.

Centri izvrsnosti, pa tako i ovaj iz informatike, kroz radionice obrađuju teme i programe koje mentori priređuju te nude svim školama u Varaždinskoj županiji. Zatim se prijavljuju zainteresirani učenici. Oni ne smiju biti početnici jer nije ideja da ovo bude tečaj na kojem će se učiti nešto od početka, već moraju biti učenici koji su pokazali svoje iskustvo i svoj talent u nekom području i samo će sada produbiti svoje znanje.

Stjecanje novih znanja i razvoj logičkog razmišljanja u primjeni suvremene tehnologije ovim je naprednim informatičarima izazov kojim su oduševljeni.