Centri izvrsnosti za nadarene

Prigodnom svečanošću u Gospodarskoj školi s radom su u novoj školskoj godini započeli jedinstveni Centri izvrsnosti Varaždinske županije u kojima nadareni učenici mogu njegovati i dodatno razvijati svoje talente.

Šest Centara - svaki iz drugog područja: matematike, fizike, informatike, poduzetništva, hrvatskog jezika i kemije - ove godine okuplja ukupno 762 nadarenih učenika, koji će raditi zajedno s 78 mentora. Zainteresiranost učenika svake godine je sve veća pa su se provodila dodatna testiranja kako bi bili izabrani najbolji.

Župana Varaždinske županije Predraga Štromara na otvorenju je razveselio veliki broj učenika koji svoje, inače slobodne, subote izdvajaju za dodatnu edukaciju.
Sretan sam što vas opet vidim u ovako velikom broju jer je to zapravo najbolji dokaz uspješnosti ovog projekta. Ove vas je godine nešto manje nego prošle jer su vaši mentori povisili kriterije, ali to je samo znak da idemo naprijed i težimo k još većoj izvrsnosti. Ja vam želim da učite s voljom kako biste svoje talente dodatno razvijali u našim Centrima, a našu županiju učinili regijom s najobrazovanijim kadrom, rekao je župan.

Ove su školske godine s radom počela dva nova centra, iz hrvatskog jezika i kemije, za koje je također vladalo veliko zanimanje. Kako su istaknule voditeljice Centra za hrvatski jezik, smještenog u Elektrostrojarskoj školi, Zdenka Šopar i Valentina Šinjori, s učenicima će proučavati standardni hrvatski jezik, istraživati medije, proširivati znanje i usavršavati u materinjem jeziku. Istaknule su kako je zanimljivo da se početak rada njihovog Centra poklapa s 23. Listopada, kada je - na Kukuljevićev prijedlog – Hrvatski sabor prije 164 godine donio zaključak o uvođenju hrvatskog jezika kao službenog jezika u javnoj uporabi.

U drugi 'novi' Centar izvrsnosti iz kemije, koji će biti u Graditeljskoj prirodoslovnoj i rudarskoj školi, prijavilo se šezdesetak djece više od predviđenog što izuzetno veseli voditelje centra Predraga Tepeša i Mihaelu Vrbnjak Grđan. Voditelji su najavili puno eksperimentiranja, učenja, ali i dobre zabave.

Nakon prigodnog programa i obraćanja voditelja Centara, koji su svi redom zahvalili Varaždinskoj županiji na pokretanju i podršci u provođenju ovog projkta,  učenici su se sa svojim mentorima uputili prema školama na nastavu.

Inače, i ove je godine najveći interes vladao za Centar izvrsnosti iz matematike za koji se prijavilo čak 378 osnovno i srednjoškolaca, dok  ih centar može primiti samo 220 pa su provedena testiranja. Za informatiku je bilo zainteresirano 335 djece, a šansu za dodatni rad u centru dobilo je njih 210. Fizikom će se baviti 180 učenika, a poduzetništvom tridesetak srednjoškolaca.

Obilježavanju početka rada nazočili su i zamjenici župana mr.sc. Blanka Glavica-Ječmenica i Milan Pavleković te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije mr.sc. Miroslav Huđek.

Ovaj jedinstveni projekt u Hrvatskoj Varaždinska županija provodi od 2007. godine, a zainteresiranost učenika je svake godine sve veća, te se stoga provode i dodatna testiranja svih prijavljenih.

Centri izvrsnosti radit će subotom, a Varaždinska županija osigurala je sredstva za rad mentora i materijalne troškove škola, dok je za sve polaznike osiguran besplatan prijevoz i topli obrok.