Kako do studentske stipendije?

Većina budućih brucoša željeni fakultet upisala je već u prvom upisnom roku. Studentsko doba za mnoge je najljepše doba, no ono košta. Financiranje studija danas je postalo viša matematika - na sve strane traže se načini kako osigurati koju kunu više. Stipendije su jedna od primamljivijih opcija - pa mnogi već sada pokušavaju prikupiti što više informacija kako bi se prijavili na što više natječaja.

Prema podacima Instituta za razvoj obrazovanja stipendije u Hrvatskoj prima oko 40.000 studenata. Dodjeljuje ih oko tristotinjak institucija, a one u prosjeku iznose oko 807 kuna mjesečno. No, kod nas se stipendije još uvijek najviše temelje na izvrsnosti, odnosno ocjenama, manje je onih na temelju socijalnog statusa.

To je nešto što Institut za razvoj obrazovanja smatra da se treba ponovo preispitati u Hrvatskoj da vidimo kakav sustav stipendija bi bio najpravedniji za Hrvatsku, objasnio je Thomas Farnell iz Instituta za razvoj obrazovanja. Natjecanje za stipendiju nije nimalo jednostavno. Naime, svi natječaji ne objavljuju se u isto vrijeme, ne traže svi istu dokumentaciju tako da je dobra priprema nužna.

Jedina web stranica koja nudi takvu uslugu je http://www.stipendije.info/. Tu se mogu potražiti informacije o gotovo svim domaćim ali i stranim stipendijama. Ne treba zaboraviti ni na Sajam stipendija - koji se već tradicionalno održava u jesen - vrijeme kada se ujedno otvara i najviše natječaja.