Uspjesi mladih informatičara u 2011.

Hrvatski mladi informatički timovi na ovogodišnjim su međunarodnim informatičkim olimpijadama od 12 mogućih medalja osvojili njih 10, od čega šest zlatnih, i time zauzeli vodeće mjesto na Balkanu i u Europi, istaknuto je na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni članovi i voditelji timova.

Tim su se rezultatima hrvatski mladi informatičari po broju medalja svrstali uz sam bok najjačim svjetskim silama - SAD-u, Tajvanu, Kini te Rusiji, i pokazali da i Hrvatska tu ima što reći, rekao je u uvodnom govoru predsjednik Hrvatskog saveza informatičara (HSIN) Alen Spiegl.

U 2011. hrvatski su mladi informatičari nastupili na tri međunarodna informatička natjecanja. Na 5. juniorskoj balkanskoj olimpijadi (JBOI), koja se od 2007. održava kao natjecanje za mlađe učenike u dobi do 16 godina u sklopu Balkanske informatičke olimpijade (BOI), hrvatski je informatički tim osvojio dvije zlatne te po jednu srebrnu i jednu brončanu medalju.

Pod vodstvom Arona Bohra kao odgovornog voditelja i Adriana Satje Kurdije kao stručnog voditelja, na natjecanju u Bistriti, gradu u Rumunjskoj, zlatne su medalje osvojili Dominik Gleich iz XV. gimnazije u Zagrebu, Mislav Balunović iz Gimnazije Matije Mesića u Slavonskome Brodu, srebrnu Ivan Lazarić iz Osnovne škole Centar u Puli, a brončanu Mihael Liskij iz Udruge informatičara Božo Težak u Zagrebu.

Na 18. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi (CEOI), jednom od najpriznatijih regionalnih informatičkih natjecanja srednjoškolaca u svijetu na kojemu se ove godine u poljskom gradu Gdinji natjecalo 39 učenika, hrvatska je informatička reprezentacija osvojila dvije medalje. Ivan Katanić iz požeške Gimnazije "Požega" osvojio je zlatnu medalju, a Matija Milišić iz XV. gimnazije u Zagrebu srebrnu. Reprezentaciju su vodili Alen Spiegl i Krešimir Malnar.

Na 23. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi (IOI) u Pattayi u Tajlandu, najvažnijemu svjetskom znanstvenom informatičkom natjecanju za učenike srednjih škola u dobi do 19 godina, među 308 učenika iz 79 država svijeta hrvatski su mladi informatičari osvojili četiri medalje.

Zlatne medalje osvojili su Ivica Kičić iz V. gimnazije u Zagrebu, Ivan Katanić iz požeške Gimnazije Požega te Gustav Matula iz zagrebačke XV. gimnazije, a Matija Milišić iz te gimnazije osvojio je brončanu medalju. Voditelji su bili Krešimir Malnar i Davor Prugovečki.

Hrvatski savez informatičara nastupe na međunarodnim natjecanjima organizira od 1993. godine. U 19 godina hrvatske su reprezentacije mladih informatičara u organizaciji HSIN-a osvojile ukupno 122 medalje, od čega 24 zlatne, 38 srebrnih i 60 brončanih medalja.

Kandidat za reprezentaciju, da bi se plasirao na Hrvatsku informatičku olimpijadu (HIO), a zatim i na izborne pripreme, treba tijekom školske godine postići što bolje rezultate na Hrvatskom otvorenom natjecanju u informatici (HONI) i na Državnom natjecanju iz informatike.